La tasca dels mestres illencs de la II República ha rebut un emotiu homenatge. El principal sindicat de l'ensenyament, l'STEI-i, va presentar ahir el darrer número de la revista Pissarra. En aquesta ocasió, la publicació és gairebé monotemàtica i se centra en «La depuració de mestres a les Illes Balears durant la guerra civil».
Precisament, la revista dedica gairebé 40 pàgines a aquest tema. En total, són onze articles de professors, periodistes, escriptors i historiadors. Entre les col·laboracions destaquen les del director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, i la del coordinador de Pissarra, Joan Lladonet Escales. També hi firmen Joana Estelrich, Joana Maria Roque, Andreu Murillo, Joan Cerdà, Jame Serra i Barceló, Miquel López Crespí, Josep A. Pons, Francesca Comas, Maria Isabel Miró i Manel Santana Morro.
Tots ells tracten temes com l'inici de la repressió al magisteri i quin tipus de sancions s'aplicaven als mestres. També se centra en les figures de quatre mestres: Gonçal Castelló, Maria Ferragut Gabilondo, Àngel Muerza i Rosa Roig. Finalment, analitza el model educatiu de la República i de la postguerra. En els relats s'ha fet un esforç per tractar la realitat de totes les Illes.
Precisament, Joan Lladonet va presentar ahir públicament la revista, acompanyat de Pere Polo i Tomàs Martínez. Lladonet va assegurar que s'ha escollit aquest tema «per recuperar la memòria històrica i que els joves coneguin allò que va passar». Lladonet també va recordar que «a més de la revista, hem fet un curset que ha acabat avui (ahir pel lector)».