nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

Fiol consultarà amb circulars els pares l'augment d'hores de català

Això només es farà quan els centres demanin superar els mínims

El conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, manifestà ahir la seva voluntat de consultar «tots els pares dels centres» la possibilitat de superar el decret de mínims que marca que l'ensenyament escolar ha de ser un 50 per cent en català. Aquesta consulta només és farà en els casos de centres que expressin la seva voluntat explícita d'incrementar el nombre d'hores lectives en la nostra llengua i a través d'una circular «i no amb referèndums, com s'ha volgut dir». D'aquesta manera, segons el titular d'Educació i Cultura, es donarà veu a tots els pares en un aspecte tan important, tal com especificà, com la llengua «en la qual es vehiculen els coneixements dels seus fills», i no només «als dos o tres que componien el consell escolar com s'ha fet fins ara».

No obstant això, les consultes «no tindran caràcter retroactiu», la qual cosa suposa que els centres que ja fan immersió lingüística, és a dir, que imparteixen la majoria de matèries en llengua catalana, no canviaran de règim. D'aquesta manera, Fiol respongué la pregunta referent a la consultes als pares sobre l'ensenyament de català formulada per la diputada d'Esquerra Unida i Els Verds, Margalida Rosselló.

A la comissió d'ensenyament que tingué lloc ahir al Parlament, també es va debatre la llengua de comunicació entre els pares i els centres a petició de la diputada Margalida Rosselló. En aquest sentit, Rosselló recriminà al conseller Fiol les «dificultats» d'integració que segons ella suposarà per a les persones de fora de les Illes Balears el fet que rebin les comunicacions de l'escola en castellà.

Francesc Fiol recriminà a la diputada la seva percepció que la llengua sigui l'únic element d'integració i advertí del perill «de repartir carnets d'integració» als que parlen català. Per conseller Fiol, la integració és un fet que sobrepasa l'idioma i asseverà que «a vegades ens ha faltat tolerància en aquest sentit».

El titular d'Educació del Govern balear es limità a assegurar que el govern «l'únic que ha fet és reconèixer el dret de les persones de rebre les comunicacions en un dels dos idiomes cooficials a les Illes Balears». L'homologació al nivell C de català dels alumnes que finalitzin 4t d'ESO també va ser present al debat parlamentari.

Respecte de l'equiparació dels coneixements de la llengua catalana d'aquests alumnes, el conseller Francesc Fiol explicà que només respon a una qüestió de coherència, ja que «se suposa que un alumne que rep com a mínim el 50% de les assignatures en català ha de finalitzar l'ensenyament secundari sabent-ne llegir i escriure correctament».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.