nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
15°

La llista d'espera quirúrgica de més de sis mesos s'ha reduït un 99%

Els socialistes posen en dubte al Parlament les dades del Govern

El Govern balear ha reduït un 98'7% la llista d'espera quirúrqica de més de mig any, que inclou pacients que esperen més de sis mesos per ser operats. Així ho va avançar ahir al Parlament la consellera de Salut, Aina Castillo, qui explicà que en els vuit mesos de gestió de l'Executiu popular s'ha passat de 827 persones que esperen a només deu, tot i que ella s'havia compromès a deixar-la a zero. Els socialistes van posar en dubte les dades del Govern i van exigir més transparència.

En resposta a una interpel·lació presentada pel PSIB, la consellera Castillo va informar que la llista d'espera quirúrqica total -que inclou totes les persones que esperen per ser operades- ha disminuït un 7'8% entre el 31 d'agost de 2003 i el 31 de març de 2004. L'agost de l'any passat esperaven 12.355 pacients i el març de 2004, 11.387, 968 menys. Finalment, segons la consellera de Salut, també s'ha reduït el temps de demora mitjana quirúrgica, que l'agost de 2003 era de 85 dies, el desembre de 2003 era de 67 dies i el 31 de març de 2004 era de 62,6 dies.

Castillo va explicar que la reducció de les llistes d'espera s'explicava per l'increment addicional d'activitat en hospitals concertats per ajudar els centres públics (entre gener i març de 2004 s'haurien derivat 10.000 pacients); per l'increment d'activitat quirúrgica en els hospitals públics (el nombre d'operacions ha augmentat un 12'5% respecte del primer trimestre de 2003); i per l'obertura dels quatre quiròfans de l'Hospital General i de dues unitats de Processos Quirúrgics: una de Cirurgia general a la Creu Roja i una de Traumatologia a Sant Joan de Déu. Aquesta iniciativa pionera garanteix que el pacient triga un temps màxim de 30 dies des que acudeix al centre de salut fins que és operat. Dues unitats més d'aquest tipus s'obriran abans de l'estiu a l'Hospital General i a la Creu Roja.

El portaveu socialista de Salut, Miquel Gascón, va posar en dubte les xifres i acusà la Conselleria de Salut de «maquillar» les llistes d'espera. El diputat va retreure a Castillo que el Govern hagi pagat 443.000 euros en «peonades», li preguntà pels criteris emprats per donar d'alta i de baixa els pacients de les llistes i demanà que no s'utilitzin «políticament» aquestes dades. La consellera es va comprometre a presentar abans de juny un «decret de demores» per garantir als pacients un temps màxim d'espera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.