algo de nubes
  • Màx: 18.93°
  • Mín: 9.02°
18°

Una seu centenària i encara plena de vida

Sa Nostra celebra la col·locació de la primera pedra del seu centre social el 1904 pel rei Alfons XIII


El 21 d'abril de 1904, avui fa 100 anys, el rei Alfons XIII col·locà la primera pedra de la seu social de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de les Balears Sa Nostra al carrer Ramon Llull de Palma.

Aquesta data històrica va ser recordada i celebrada ahir pels directius i empleats de l'entitat financera encapçalats, pel seu president, Llorenç Huguet, i el seu director general, Pere Batle. Però també assistiren a la celebració moltes de persones que dedicaren la seva vida laboral a la caixa d'estalvis mallorquina. Entre ells 4 expresidents de l'entitat: Fernando Alzamora, Joan Forcades, Josep Zaforteza i Miquel Pocoví. Així mateix, també hi assistí Carlos Blanes, director general de l'entitat entre els anys 1968 i 1993.

L'acte va tenir lloc al mateix edifici que ara fa un segle es començà a construir. Una edificació encarregada a Gaspar Bennàssar i Moner, un dels arquitectes més importants del moment i que responia a les necessitats d'unes dependències modernes per allotjar els òrgans de govern, direcció i administració però també el Mont de Pietat, que obligava a disposar d'uns magatzems amples pels objectes pignorats.

Per explicar amb imatges aquesta data, el hall de l'entitat acull una mostra que romandrà oberta al públic durant uns mesos. En ella es troben els plànols de l'edifici signats per Gaspar Bennassar, fotografies de l'època, un facsímil de l'acta fundacional signada pel rei Alfons XIII i distintes reproduccions il·lustratives.

S'ha de destacar una rèplica de la paleta de plata obsequiada al monarca i que va ser utilitzada en la col·locació de la primera pedra. També s'hi pot veure una capsa de zinc que contenia els diaris del dia assenyalat, monedes en curs del 1904 o un bloc de marbre de primera pedra.

També es van inaugurar unes dependències destinades als «membres d'aquesta gran família», és a dir, tots els que hi treballen i els que ja s'han jubilat de l'entitat. Allà hi trobaran una biblioteca, ordinadors amb connexió a la xarxa i la premsa diària. Amb aquesta iniciativa, Sa Nostra vol que tots els seus membres puguin gaudir d'un espai on trobar-se i compartir una mica més de temps, després d'una vida dedicada a l'entitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.