algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

«L'atenció a toxicòmans fora de la presó favoreix la seva reinserció»

El president de Projecte Home, Albert Sabatés, va cloure el congrés

L'atenció de presidiaris amb problemes de drogoaddicció en comunitats terapèutiques fora de la presó afavoreix la seva rehabilitació, ja que repercuteix en la seva desvinculació d'ambients de risc i incideix en la seva reinserció social.

Així ho exposà el president de Projecte Home a nivell estatal, Albert Sabatés, durant la presentació de les conclusions del XXII Congrés de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, que durant cinc dies ha reunit a Palma 1.300 experts procedents de 62 països.

Sabatés va explicar que en els casos en què sigui possible «és fonamental» optar per l'excarceració dels afectats, malgrat que moltes vegades es tracta de persones que poden «ser desestructurants per a la comunitat».

Als Estats Units hi ha nombroses experiències en el tractament de presidiaris que presenten problemes de drogoaddicció, que han estat estudiades durant aquest fòrum, que també ha tingut en compte aquesta problemàtica entre els adolescents.

L'associació Projecte Home ha obert un centre a Madrid especialitzat en el tractament de joves drogodependents amb antecedents delictius, encara que es tracta d'una circumstància que a Espanya, de moment, no assoleix els nivells que registra Estats Units, va dir.

Isidore Obot, expert en substàncies addictives de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va subratllar que l'abús d'estupefaents és un dels problemes «més importants» que afecten Europa i els països en via de desenvolupament.

A Europa molta gent jove consumeix alcohol de «manera arriscada i perjudicial», per la qual cosa l'OMS està tractant de reduir aquests hàbits, va precisar Obot, qui va posar èmfasi en la repercussió del consum de drogues a l'augment dels casos de sida. Per Obot, és necessari reforçar la informació disponible per evitar que «l'estigma associat al món de les drogues» impedeixi que els afectats puguin accedir als tractaments necessaris per a la seva curació.

Obot va avançar que l'OMS té previst organitzar una convenció internacional per abordar els efectes nocius del tabac i de l'alcohol, per tal de definir controls més estrictes en la venda i la publicitat d'aquests productes.

El president del congrés, Bartomeu Català, va destacar que aquest fòrum ha permès «omplir de contingut acadèmic i científic» la tasca que realitzen les comunitats terapèutiques i va subratllar la importància dels valors espirituals i ètics en el desenvolupament de l'activitat d'aquests centres.

Les comunitats terapèutiques han d'impulsar la investigació i l'avaluació dels seus resultats per revertir en la producció de coneixement, va sostenir Català, que va remarcar la necessitat d'incorporar criteris de qualitat en els seus procediments.

Durant el congrés s'ha evidenciat que el tractament en comunitats terapèutiques constitueix un benefici per a la societat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.