nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Els immigrants enviaren el 2003 prop de 50 milions d'euros als seus països

Els bancs, les agències de remeses i Correus acaparen milers de transferències anuals

75716
Els immigrants solen enviar grans quantitats a les seves famílies.

Els ciutadans extracomunitaris residents a les Illes Balears, que oficialment són ja més de 65.000, envien més de 50 milions d'euros anuals als seus països mitjançant els serveis financers que els ofereixen les entitats bancàries, les agències de remeses i Correos y Telégrafos. Aquesta xifra suposa al voltant del 0'25 per cent del Producte Interior Brut (PIB) de les Illes Balears i equival a una vintena part del pressupost de la Comunitat Autònoma.

No obstant això, el prop de milió d'euros, càlcul realitzat després de consultar les entitats que es dediquen a la tramesa de doblers a l'estranger, no deixa de ser una xifra oficial. El fet és que l'entitat amb més sucursals a les Balears, la Caixa, segons el responsable del Departament d'Estrangers, Miquel Bonnín, va gestionar 24.737 transferències a través dels seus dos centenars d'oficines que té repartides a tot el territori illenc. En total, la quantitat de doblers enviada des d'aquesta entitat als països d'origen dels immigrants va fregar els 12,4 milions d'euros.

Les principals destinacions dels doblers enviats per l'entitat financera catalana arrelada a Balears varen ser el Marroc, on es varen efectuar 1.920 transferències; l'Equador, on es varen registrar 13.873 remeses; el Perú, on es varen enviar 586 girs; Colòmbia, on varen arribar 8.328 remeses; i República Dominicana, on es feren 30 transferències. En els casos de República Dominicana i Perú, les remeses es varen fer només durant el darrer trimestre del 2003, quan es varen firmar acords amb bancs dels països d'origen dels immigrants. Això explica que la xifra de transferències no fos especialment alta. En el primer trimestre del 2004 la Caixa ha enviat 8.119 remeses.

Bonnín va explicar que als immigrants, gràcies a aquests convenis, només se'ls demana el nom, l'adreça i el telèfon del beneficiari i l'oficina bancària més pròxima per deixar-los els doblers. A més, se'ls permet enviar un missatge adjunt. Per aquesta gestió es cobra 9 euros.

L'interès per aquest mercat ha anat en augment i ha forçat les entitats bancàries a cercar recursos per millorar el seu servei i competir amb les agències de remeses de doblers que representen Western Union i Money Gramm. De fet, la Caixa ja ofereix el servei «International Transfer» per enviar doblers des dels caixers automàtics. El 15 per cent de les transferències es realitzen a través d'aquest sistema.

Ara bé, la majoria d'immigrants es dirigeixen a agències de remeses de doblers, on fan feina molts estrangers, per enviar doblers als familiars i amics que tenen als països d'origen. Segons els experts, el 80% de les transferències passen per aquests «xibius», que solen tenir també locutoris i ser espai d'encontre entre immigrants. És el cas de les 14 agències que té CDA, l'empresa mallorquina que gestiona la major part de remeses que es fan a través de Western Union i Money Gramm. El seu gerent, Pere Obrador, assegura que en tan sols un mes, el desembre, varen enviar 940.000 euros en 3.475 remeses, la meitat a Amèrica Llatina, el 35% a Europa de l'Est i el 15% a l'Àfrica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.