nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Els immigrats se senten «segregats» pel barem d'admissió d'alumnes

Demanen al Govern que reconsideri el criteri d'antiguitat per excloent

Els principals col·lectius d'extracomunitaris han posat el crit en el cel davant l'anunci dels nous criteris d'admissió d'alumnes als col·legis públics i concertats. Els immigrants han coincidit a considerar que el nou barem que el Govern ha anunciat que aplicarà en la selecció d'alumnat és «discriminatori» i contribueix a «la segregació» de l'alumnat.

Els col·lectius d'estrangers estan preocupats especialment pels efectes que pot tenir l'assignació de punts a les famílies que tenguin almenys una antiguitat mínima de dos anys als domicilis de residència o feina, quan molts d'estrangers acaben d'arribar o no poden demostrar on fan feina perquè no tenen permís de treball. Igualment, el nou decret del Govern recupera la puntuació per tenir germans en el centre, aspecte que afavoreix les famílies ja integrades i que perjudica les que s'acaben de formar a les Balears. A més, també es primaran les famílies que tenguin relació amb els col·legis, com les que estiguin formades per exalumnes o treballadors del centre, requisits difícils de complir pels nouvinguts.

Marlen Perea, presidenta de la FAIB, considera que «els criteris haurien de ser més flexibles amb la situació dels immigrants». Perea està convençuda que «es crearà una marginació amb aquest tipus de barems. Els immigrants tenen molta mobilitat i no sempre poden demostrar el lloc de residència amb l'empadronament perquè la Llei d'estrangeria obliga a comunicar les dades del padró a la Policia». A més, la presidenta assegura que «els immigrants, que també paguen imposts, no sempre reuniran les condicions per tenir els punts necessaris per triar un centre». «Si el sistema fos just, la immigració s'hauria de reflectir en qualsevol centre» quan en la pràctica no són en la majoria dels concertats».

Segons Perea, aquesta situació pot derivar «en actituds de rebuig envers els estrangers dels alumnes dels centres on no hi ha immigrants quan coneixin una nova realitat sense haver conviscut amb ella als patis».

Des de l'Associació d'Eqüatorians, Velasco Ibarra, Carlos Villalba consideren que el «decret d'admissió d'alumnes vulnera els drets dels immigrants perquè ens imposa requisits que difícilment podem complir. No demanam tractes preferencials però volem que quan es dissenyin les normes es tenguin en compte els inmmigrants, ja que som perjudicats per requisits com els que primen l'antinguitat d'almenys de dos anys al domicili». «Sembla que és una manera de segregar-nos. Esper que el Govern reconsideri els criteris», afegí.

Per la seva part, Khalil Mzouri, president de l'Associació de Marroquins, es va mostrar en desacord amb els criteris «ja que posa més entrebancs a la gent que acaba d'arribar. El dret a l'educació és un dret sagrat i aquest barem no permetrà que molts immigrants puguin triar on volen que els seus fills estudiïn».

Des de l'STEI, Biel Caldentey va observar que «aquests criteris poden ser discriminatoris» i es va mostrar en desacord especialment amb el fet que cada col·legi tengui l'opció de primar amb un punt les famílies que tenguin una relació laboral o històrica amb el centre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.