algo de nubes
  • Màx: 19.65°
  • Mín: 12.82°
19°

Balears retrocedeix en renda i habitatge

La Caixa situava les Illes al davant de les comunitats per riquesa el 2001 i ara ocupa la quarta posició

Balears ha començat el segle retrocedint en els índexs que recullen la renda de la Comunitat i la situació dels seus ciutadans respecte de l'habitatge. Així i tot ha millorat en els indicadors que fan referència a la resta d'aspectes que defineixen el benestar social. Observant els anuaris socials que elabora la Fundació la Caixa i que ha presentat des del 2001, resulta que dels set indicadors referits a la qualitat de vida que ha mesurat repetidament any rere any, Balears ha retrocedit en els de renda i habitatge, però ha millorat en els de salut, convivència, participació social, accessibilitat econòmica i seguretat viària. En un altre índex, en el de condicions de feina (qualitat de l'ocupació), ha millorat pel que fa a la valoració efectuada per la Fundació la Caixa el 2001 però ha empitjorat respecte de la de l'any passat.

Repassant un per un els indicadors, tenim que Balears, en un dels més valorats per l'actual societat capitalista, el que mesura la renda, ha passat d'obtenir 10 punts en l'anuari del 2001 a tenir-ne 9 en el del 2003 i retrocedeix fins a 8 en el del 2004. Aquesta reculada l'ha fet passar d'encapçalar el rànquing de comunitats amb una millor valoració pel que fa a la renda a ser el quart territori de l'Estat en aquest aspecte, compartint la posició amb Catalunya i la Rioja. Quant a un altre índex molt valorat per la majoria de mortals, el de la salut, Balears ha passat d'obtenir 1 punt en l'anuari del 2001 a tenir-ne 2 en el del 2003 i a créixer fins a 3 en el del 2004.

En allò que es refereix a l'índex d'oferta cultural i d'oci, les Illes han mantingut els 10 punts inicials durant aquests quatre anys que fa que es publica l'anuari del Servei d'Estudis de la Fundació la Caixa. Pel que fa a un altre índex molt valorat per una gran quantitat de ciutadans, el de les condicions de la feina (qualitat en l'ocupació), la puntuació obtinguda per Balears ha passat dels 3 concedits per l'anuari del 2001, als 6 del del 2003 i a retrocedir novament fins a 5 en el del 2004.

Respecte a una altra de les majors preocupacions de les Illes, l'habitatge, Balears ha passat d'obtenir a l'anuari del 2001 8 punts, a tenir-ne 7 al del 2003 i a retrocedir fins a 6 en el del 2004. La reculada ha fet que la nostra comunitat passàs d'ocupar el tercer lloc al rànquing de l'Estat a ocupar-ne el setè compartit amb Andalusia, Cantàbria, País Valencià i la Rioja. Sobre l'índex d'accessibilitat econòmica i seguretat viària, les Illes han passat de gaudir d'un 6 sobre 10 en l'anuari del 2001, a tenir-ne 4 al del 2003 i a recuperar la puntuació de sis en el del 2004.

Si observam l'índex de convivència i participació social, les Illes han passat d'obtenir 2 punts en l'anuari del 2001 i a repetir la puntuació en el del 2003, a créixer fins a 3 en el del 2004.

Ja si ens remetem a l'índex de seguretat ciutadana i mediambiental, que mesura la qualitat de vida respecte d'una de les qüestions que cada vegada preocupen més la ciutadania, les Balears han passat d'obtenir 5 punts en l'anuari del 2001 i a repetir la puntuació al del 2003, a retrocedir fins a 4 en el del 2004.

Finalment, en allò que té a veure amb l'índex de l'entorn natural i del clima, les Illes han mantingut durant aquests quatre anys els 10 punts inicials.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.