37.578 persones majors de 55 anys procedents de la Unió Europea i de Suïssa viuen retirades a les Balears, fet que representa un 20% dels 183.436 estrangers que viuen a les Illes. Així es desprèn de l'estudi que ha presentat a la Universitat de York el catedràtic de Geografia Humana de la UIB, Pere Salvà. Segons l'anàlisi elaborada a partir d'una enquesta, el perfil del retirat europeu és el d'un alemany, amb alt poder adquisitiu i que opta per passar els seus darrers dies aïllat de la realitat cultural i territorial insular. Tant és així que només un 8% coneix la llengua pròpia i un 29% no sap ni català ni castellà.
L'estudi «La immigració residencial d'europeus retirats a les Illes Balears» revela que dels retirats estrangers que viuen permanentment a les Illes un 41% són alemanys, un 23% són britànics, un 11% francesos i un 10% italians. En aquest col·lectiu, les dones representen un 51% del total i, per edats, es constata un important descens en les franges superiors als 75 anys, moment en què molts opten per tornar al seu país d'origen per causes assistencials, familiars o per la mort de la seva parella.
Segons l'informe, un 38% dels retirats europeus pertany a esglésies o confessions que només són freqüentades per residents o turistes europeus; un 38% pertany a clubs, entitats, penyes o cercles exclusivament de residents estrangers; un 51% només llegeix habitualment diaris i publicacions del seu país d'origen i un 66% mira habitualment cadenes de televisió estrangeres.
Per Pere Salvà, «els alts percentatges de persones afiliades a entitats només per a estrangers mostra l'existència d'un mecanisme tipus gueto, basat en la consideració per part d'aquests residents estrangers de les Illes Balears com un refugi on passar la darrera fase de la seva vida, aïllant-se pràcticament de la identitat cultural i territorial insular».
Aquesta situació introdueix, segons el responsable de l'estudi, «tot un conjunt de problemàtica d'identitat, consum i estils de vida itinerants». Finalment és significatiu que només un 8% coneix la llengua catalana, un 71% coneix el castellà i un 29% no coneix cap de les dues llengües oficials. Malgrat això, la majoria dels enquestats manifesta interès per conèixer la cultura de les Illes, si bé prop del 60% reconeix que la desconeix.
Les causes o motivacions que han portat aquests europeus a escollir les Balears per retirar-se s'han de cercar en factors diversos, entre els quals destaquen els efectes de la promoció turística de les Illes. Així es desprèn del fet que un 66% d'aquests estrangers van conèixer l'arxipèlag com a lloc de vacances i una tercera part es van establir aquí perquè prèviament havien adquirit una segona residència.
Per altra banda, un 45% va decidir retirar-se a les Illes en iniciar la seva vida de jubilats. La interrelació entre la seva qualitat d'antics turistes i les característiques del desenvolupament turístic insular expliquen la presència majoritària de retirats alemanys i britànics, un terç dels quals reconeixen que van triar les Balears perquè ja hi tenien amics o familiars residint. Finalment, entre les causes de l'elecció, el clima càlid fou un element bàsic d'atracció per al 84% dels retirats i l'estil de vida mediterrani ho fou per a un 68%.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.