El menjar al Nadal, fins a quin punt els preus tornen més cars?

Contrast d'opinions al mercat de Santa Catalina el dia de Cap d'Any

TW
0


Les diferents celebracions i trobades familiars durant les festes de Nadal suposen una pujada del consum d'aliments. Dia 31 de desembre del 2003, el «dia de Cap d'Any», Diari de Balears demanà l'opinió tant a venedors com a compradors del mercat de Santa Catalina sobre la qüestió de si pensaven o no que durant el Nadal els preus dels aliments pujen i si és per mor de la gran demanda que hi ha.

Virgílio Izquierdo té una xarcuteria i carnisseria dins del mercat. I opinà que «en el nostre cas els preus són ben iguals que la resta de l'any. I això té una raó: que els productes que jo venc no són de temporada».

On si es percep clarament que els preus i la demanda s'incrementen és el marisc de l'època: gambot, escopinyes, cranques, llamàntols. Antònia Abril, que té una peixateria, reflexionà sobre aquesta qüestió. «Sí, és ben ver que per aquestes dates costa molt més. Però vull dir una cosa. I és que això és degut al fet que ve de fora. I també que enguany hi ha hagut mal temps a la mar i les barques no han pogut sortir cada dia a pescar».

Sebastià Lladonet es dedica a la venda de fruites i verdures, i pensa que «en Nadal venem igual que si fos un mes normal. En conseqüència, no pujam preus. I aquí hi ha una altra cosa: els supermercats. Com que ells venen barat nosaltres tampoc podem encarir gaire el material».

Alguns dels productes més demandats en aquestes dates són la porcella, l'indiot, les gambes,i el raïm. Segons les dades de Cort, durant el Nadal els preus de la porcella i l'indiot no varien gaire respecte a la resta de l'any. En canvi, el raïm i, especialment, les gambes, sí que pugen de manera considerable. Els preus de referència proporcionats per l'Ajuntament són els del mercat de l'Olivar, però es corresponen amb els mercats de Palma.

Les estimacions de l'Ajuntament coincideixen amb el parer dels venedors. Per contra, quan es parla amb els consumidors la impressió és altra. Antònia Bauça és una usuària habitual del mercat de Santa Catalina. «Jo pens que els preus han anat a més, però no des del Nadal, sinó durant tot l'any. L'euro ens ha perjudicat molt. I clar, ara encara més».

Antònia Abril defensà que «si tu compres el marisc car l'has de vendre car, no hi ha més remei. Jo m'estimaria més que fos més barat, estic segura que nosaltres en sortiríem guanyant, perquè la gent compraria més». P.G. és una altra usuària de Santa Catalina. També creu que «l'euro ho ha encarit tot», però «jo vénc sovint per aquí, i pens que els venedors abusen de la demanda, sobretot en el peix i el marisc: pagues més però la qualitat és la mateixa».