muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Denuncien que el títol de valencià perjudicarà el món laboral docent

Tres mil professors d'aquesta comunitat exerceixen a Mallorca

El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha condemnat la creació d'un títol específic de valencià a les escoles d'idiomes no tan sols per raons filològiques, sinó també per motius de caràcter laboral.

Segons l'STEP, «aquesta decisió, lluny de beneficiar la llengua i els valencians suposarà, a més a més, un gran perjudici al món laboral docent, ja que, en diferenciar titulacions, que fins ara es reconeixien iguals, el nostre professorat no podrà, com s'ha fet fins ara de manera nombrosa, obtenir un lloc de treball a Catalunya o a les Illes Balears».

Uns tres mil docents valencians exerceixen la seva professió a les Illes Balears i uns deu mil al Principat de Catalunya. El sindicat opina que «en considerar titulacions diferents l'estudi d'una mateixa llengua, provocarà serioses dificultats en l'homologació de les titulacions, la qual cosa significarà un increment d'aturats alarmant en el camp docent».

Els sindicalistes recorden que «el títol de valencià impartit en les escoles oficials d'idiomes valencianes i el de català que s'imparteix a la resta de l'Estat s'han homologat fins ara en les dues direccions (el títol de valencià pel de català i a l'inrevés)».

Per a l'STEP, «cal recordar que sempre que s'ha fet un acte d'aquestes característiques els més perjudicats han estat la societat civil valenciana i, més concretament el sector docent.

L'organització «exigeix que la Generalitat valenciana assumeixi com un fet normal i propi la unitat de la llengua catalana i l'equivalència de les dues denominacions», ja que «qüestionar-se aquest principi històric, filològic i, fins i tot legal, està fora de tota lògica». La creació d'un títol específic de valencià per a les escoles oficials d'idiomes de l'Estat espanyol ha suscitat una important allau de crítiques al Ministeri d'Educació i a la Generalitat Valenciana.

A les crítiques formulades per l'Institut Joan Lluís Vives, que reuneix 19 universitats de l'àmbit lingüístic català, s'hi han afegit altres organitzacions sindicals com Comissions Obreres i la UGT; entitats cíviques, com són Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear; a més de partits polítics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.