cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
20°

La liberalització permetrà un estalvi de fins al 15% en les factures elèctriques

Madrid aprova el decret que trencarà el monopoli de Gesa a partir de l'any que ve

84236
El conseller Cardona conversa amb membres del seu gabinet abans d'explicar el nou decret.

Els consumidors de les Balears es podrien estalviar entre un 10 i un 15 per cent en les factures d'electricitat quan sigui una realitat la liberalització del sector energètic. Aquesta és la previsió que fa el Govern després que el Consell de Ministres aprovàs el decret d'extrapeninsulars, que entrarà en vigor el gener. Segons el conseller d'Energia, Josep Juan Cardona, «es consuma el trencament del monopoli» en el mercat elèctric de les Illes.

A partir de gener, quan el nou decret es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), els ciutadans de Balears i els grans consumidors podran contractar les ofertes de les companyies que s'estableixin a les Illes, ja sigui Gesa-Endesa o qualsevol altra, amb les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà de l'Estat.

El Govern preveu que la sobregeneració elèctrica dels mesos d'hivern afavoreixi l'aparició d'aquestes ofertes. Amb la nova normativa es crea la figura dels comercialitzadors d'energia i serà el consumidor qui triarà si es queda amb la tarifa actual -fixada pel Govern de l'Estat- o acudeix al mercat per negociar un preu que sempre haurà de ser inferior a la tarifa fixada.

La normativa garanteix la igualtat de condicions dels consumidors de Balears respecte als de la resta de la Península i, per tant, a partir d'ara tothom comptarà amb el mateix sistema de tarifes, preus i ofertes. Per altra banda, permet el lliure accés a la contractació del subministrament elèctric. Aquest fet, sumat a la connexió per cable elèctric amb la Península, significa, segons Cardona, trencar el monopoli en el subministrament elèctric.

El decret inclou a més «un reconeixement dels sobrecostos insulars» en la producció d'energia elèctrica i estableix «un sistema de retribució per a la fase de generació», amb una quantitat propera als 90 milions d'euros anuals, que es reduiran amb el temps. Cardona assegurà que el decret és fruit de «llargues» negociacions i no fa res més que «aplicar» el Règim Especial de Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.