La tercera edició de les Jornades de l'Oli Novell va tenir lloc ahir entre Sóller i Fornalutx amb un notable interès del públic, encara que l'afluència de gent de fora de la Vall no va ser excessiva. Durant els actes, la consellera d'Agricultura i Pesca, Margalida Moner, va inaugurar eMonument a l'Oli, consistent en una antiga premsa de tafona, cedida per la Cooperativa agrícola Sant Bartomeu, i una làpida de pedra, situades a la carretera del Port. Abans, la plaça de Sóller i el casal de can Xoroi de Fornalutx acolliren les exposicions relacionades amb el món de l'olivar: mobles de fusta d'olivera, ormeigs antics i moderns i altres productes. A can Xoroi, el públic i les autoritats pogueren contemplar alguns dels ormeigs que formaran part de l'exposició del futur museu de l'oli projectat a aquest centre cultural, com també l'elaboració tradicional d'alguns productes derivats de l'oli, com és ara el sabó casolà que abans es feia a les llars amb les restes d'aquest líquid.
Així mateix, durant tot el matí les tafones de la Cooperativa i de can Det obriren les seves portes al públic i a les autoritats, fent oli i oferint pa amb oli, olives i productes diversos als visitants. A la Cooperativa es va poder presenciar la confecció manual d'un paner de collir olives que va fer en poc temps l'artesà local Antoni Picó.
Tots els actes varen comptar amb la presència dels batles de Sóller i Fornalutx, Carles Simarro i Joan Albertí; del director general d'Agricultura, Gaspar Oliver; regidors dels dos municipis, el president de la Cooperativa, Joan Vives, i membres de l'acabat de crear Consell Regulador de la Denominació d'Origen d'Oli de Mallorca, presidit per Antoni Pinya.
Els actes acabaren a la Sala Magna de les Cases de la Vila on, sota la presidència de la consellera, es va lliurar una placa a les entitats i persones col·laboradores amb la Fira: Joan Deyà de can Det, les associacions Furn-al-lugg i Amics de les Bísties, la Cooperativa i, a títol pòstum, l'artesà de l'olivera recentment desaparegut Bernat Bestard.