nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
21°

Guardapits a l'espera del congrés

Munar diu que assumirà la decisió «amb totes les conseqüències»

59564
La direcció d'UM amb el guardapits.

La presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, va assegurar ahir que el congrés que la formació durà a terme demà haurà de decidir si el partit es manté en el Govern del Consell de Mallorca, tal com proposa la direcció, o passa a l'oposició. Aquesta, segons Munar, seria la conseqüencia d'acceptar la ponència alternativa plantejada per diversos dirigents municipals de la formació. En tot cas, va deixar clar que assumirà la decisió que surti del congrés «amb totes les conseqüències».

Segons Munar, el canvi de rumb en determinades qüestions que suposa la ponència alternativa, proposada pels vuit membres del sector crític, implicaria haver d'abandonar el Govern de Mallorca i passar a l'oposició. D'aquesta manera, segons la presidenta, UM perdria la possibilitat de demostrar el seu perfil propi amb polítiques diferenciades de les que fa el PP al Govern.

La presidenta apuntà que la «divergència» entre la ponència oficial i l'alternativa «no és excessiva», com ho demostra el fet que els vuit signants del sector crític -els batles de Pollença, Alcúdia, Porreres i Sineu, els responsables del partit a sa Pobla, Santa Margalida i Muro i l'exconseller Josep Melià Ques- no han presentat una candidatura alternativa a la que ella lidera.

«Hi ha un diagnòstic en el qual tots coincidim i és que la situació és difícil per als nacionalismes en un moment com l'actual, quan s'estan criminalitzant i hi ha una majoria absoluta del PP. En el que ens hem de posar d'acord és en la medicina que s'aplica». Segons Munar, el «dilema» que haurà de resoldre el Congrés és si UM continua al Govern de Mallorca, amb polítiques diferenciades de les del PP, o «ho deixam tot en mans del PP i ens n'anam tots a una oposició amb el PSOE, el PSM, Esquerra Unida i Els Verds, i protestam tots junts».

«O una cosa o l'altra. Això és el que es decidirà en aquest congrés i tota l'executiva està d'acord a fer el que cregui millor el partit» i la decisió que s'adopti en el congrés serà considerada bona i s'adoptarà «amb totes les conseqüències», apuntà la presidenta. «El que no faré mai és el que va fer el PSM la passada legislatura, que per una part volia estar al Govern i per l'altra fer oposició. En aquesta vida s'ha de ser lleial. S'han de complir els pactes o s'han de rompre».

Munar es va mostrar convençuda que el partit «sortirà reforçat» del congrés perquè serà allí on «es veuran tots els pros i contres de la situació actual». També va defensar el pacte amb el PP perquè servirà per «donar solucions a temes històrics pendents» i no anirà en detriment que UM «defensi amb més força que mai des del govern de Mallorca la nostra llengua, cultura i tradicions».

Segons la presidenta, el congrés serà el de la «reafirmació del nacionalisme» i servirà per confirmar el caràcter centrista de la formació que, segons ella, ja han demostrat els pactes amb esquerra i dreta, i per reafirmar el vessant liberal d'UM, l'únic partit de l'Estat a la Internacional Liberal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.