algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

PP i UM aproven un reglament més restrictiu amb el públic i l'oposició

Els socialistes amenacen d'impugnar-lo si no s'arriba al consens

El Consell de Mallorca va aprovar ahir, amb els vots de PP i UM, un nou reglament orgànic de la institució que limita les intervencions dels grups polítics i l'accés de públic a la sala de plens. Tot i que la proposta no estava consensuada, PP i UM es varen mostrar oberts a continuar negociant abans de l'aprovació definitiva. El PSIB va avisar ahir que si no s'arriba al consens en el període d'informació pública impugnarà la proposta davant el contenciós-administratiu.

El nou reglament del Consell de Mallorca limita el nombre i el temps de les intervencions dels consellers, que només tendran cinc minuts per defensar la seva postura i tres minuts per la rèplica. A més, limita a 10 el total de preguntes al Govern per ple i es creen tres tipus de mocions que hauran de passar un filtre abans d'arribar a la sessió. La proposta aprovada permet la celebració de plens a porta tancada o secrets i restringeix l'accés del públic quan, per exemple, porti pancartes.

El redactat aprovat ahir de manera inicial no incorpora els punts on Govern insular i oposició havien arribat a acords, com la convocatòria d'un segon ple extraordinari de pressuposts o la creació d'una comissió de control mensual al Govern. L'oposició va demanar que no es tiràs endavant l'aprovació inicial i que es continuàs negociant un redactat consensuat però UM no ho va acceptar tot i que va defensar que es continuï negociant abans de l'aprovació definitiva.

Les tres formacions d'esquerra rebutjaren el nou reglament en considerar que limita la capacitat de control de l'oposició i «retalla» la participació ciutadana excusant-se en la necessitat d'evitar incidents a la sala i de reduir la durada dels plens, que aquesta legislatura han arribat a superar les vuit hores. També acusaren Unió Mallorquina de plantejar la negociació de forma «perversa».

Els socialistes encara anarrn més lluny i amenaçaren d'impugar el reglament davant el contenciós-administratiu si no es modifica en el període d'un mes per presentar al·legacions. El vicepresident del Consell, Miquel Nadal, defensà la voluntat d'UM per arribar al consens i va repetir que el reglament aprovat és igual al de Menorca, on l'esquerra governa. Nadal va acusar l'oposició de crispar el debat i de no voler arribar a acords.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.