algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
19°

El CIM evitarà 26 urbanitzacions que els tribunals havien permès

Estaven previstes a zones com es Pujol, es Trenc o Valldemossa

El Consell de Mallorca impedirà, a través del pla territorial, la construcció de 26 urbanitzacions situades a zones com es Trenc, es Pujol o Valldemossa, que es podrien promoure quan es retiri la moratòria imposada l'any 1999. Aquests nuclis, que ocupen un total de 3'5 milions de metres quadrats, formen part de les 78 urbanitzacions que es van evitar amb la moratòria del Pacte de Progrés, però que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) va anul·lar.

El TSJB va aixecar la prohibició de construir en aquestes zones perquè considerava que el Consell no tenia competències per protegir els terrenys. De les 78 urbanitzacions que es prohibiren, 52 es van desclassificar a través de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT). Les 26 restants van quedar sense cobertura legal i el Consell pretén evitar que l'aixecament de les moratòries, que es durà a terme el proper gener, en permeti la construcció.

A través d'una serie de disposicions incloses a la proposta de planificació que el Consell aprovarà demà, s'impedirà la construcció d'aquests projectes. 16 de les 26 urbanitzacions no tenien el pla parcial aprovat quan foren suspeses i el pla territorial impedeix que tirin endavant, perquè si fos així, els Ajuntament superarien el límit de creixement fixat. D'aquesta forma, les 16 urbanitzacions es desclassifiquen i queden com a sòl rústic.

Per impedir que prosperin les 10 urbanitzacions que tenien el pla parcial aprovat i evitar que s'hagin de pagar indemnitzacions per determinats drets adquirits, el Consell ha incoporat al pla territorial una disposició que obliga a desclassificar els sòls limítrofes a zones turístiques o que creïn nous nuclis poblacionals.

Amb aquestes mesures s'evitarà la construcció en llocs tan emblemàtics com es Pujol així com en zones de Campos en es Trenc. Amb tot, la mesura no evitaria l'edificació d'una nova urbanització a la zona de Chopin, a Valldemossa, però aquesta hauria estat desclassificada a través de la Llei d'Espais Naturals, que la inclou en la zona d'alzinars d'especial protecció.

A part de les 26 urbanitzacions, el pla territorial desclassifica directament sis projectes més, amb la qual cosa serien 32 les urbanitzacions que s'impediran a través de la proposta de planificació. Les sis urbanitzacions que es desclassifiquen directament es troben situades a la zona de Sant Telm (Andratx), la Colònia de Sant Pere (Artà), el Port des Canonge (Banyalbufar), Cala Tuent (Escorca), Béns d'Avall (Sóller) i Regana (Llucmajor).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.