algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
18°

El CIM estudia ajornar fins al gener l'aixecament de les moratòries

UM i l'oposició protagonitzen un dur enfrontament pel poc debat polític del pla territorial

64890
Nombrós públic assistí a la sessió inaugural del Fòrum d'Urbanisme. | P. BOTA.

Els responsables del Consell estudien la possibilitat d'ajornar l'aixecament de les moratòries, inicialment previst per a l'1 de desembre, fins al gener. D'aquesta manera es vol evitar que els ajuntaments aprofitin el mes en què no hi haurà normes cautelars en vigor per concedir llicències que no permetria el pla territorial. La tramitació del document va viure ahir un nou episodi de tensió entre els responsables del Consell i els portaveus de l'oposició, un dels quals abandonà la Comissió de Seguiment per la manca de debat.

El conseller del Territori, Tomeu Vicens, va confirmar ahir que aquesta és una de les hipòtesis que estan valorant els tècnics, però també va deixar clar que la proposta no està tancada. Amb una esmena a la Llei d'acompanyament dels pressuposts es modificaria la Llei d'ordenació del territori perquè el pla entràs en vigor l'1 de desembre, però les moratòries no decaurien fins a l'1 de gener.

Una altra de les possibilitats que s'estudia és la de retardar la publicació al BOIB de l'aixecament de les moratòries per tal que entri en vigor quan ja s'hagi aprovat el pla de manera definitiva. En tot cas, el conseller va insistir que no es deixarà cap llacuna legal per la qual es concedeixin llicències que després facin inviable les disposicions del pla.

Per altra banda, la Comissió de Seguiment del pla va acabar ahir amb una forta esbroncada entre Govern insular i oposició. Mentre que les forces d'esquerra pretenien iniciar el debat polític del pla, els responsables del Consell l'ajornaren a la comissió informativa d'avui, que es posicionarà sobre el document. Segons Vicens, la reunió només havia de servir per avaluar si l'empresa encarregada havia fet bé la seva feina per poder autoritzar el pagament. El conseller recordà que els grups ja tenen còpia del document, va denunciar l'actitud «crispada» de l'oposició i que fou insultat per un portaveu.

El conseller del PSM, Antoni Alorda, explicà que Vicens es va negar a comentar el document i, fins i tot, va evitar en un primer moment que els redactors del pla poguessin apuntar les diferències entre la proposta final i la presentada l'any passat. Davant les negatives, va abandonar la sala. Tant Alorda com la resta de portaveus de l'esquerra titllaren la reunió de «vergonya». El conseller socialista, Francesc Quetglas, denuncià el «totalitarisme» i el «menyspreu» d'UM cap a l'oposició i la consellera d'EU-EV, Marilena Tugores, acusà Vicens de generar «crispació» en negar-se a contestar les preguntes de l'oposició.

Després de la tensa reunió d'ahir, el pla territorial haurà de superar avui un dels darrers tràmits abans de ser aprovat, de manera inicial, en el ple previst per al proper 1 de desembre. En la comissió informativa prevista per avui es produirà el primer posicionament oficial de tots els grups polítics respecte de la proposta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.