La campanya de la grip d'enguany amenaçava de ser una de les més dures dels darrers anys. Seguint indicacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i del Ministeri de Sanitat, la Conselleria de Salut impulsà una forta companya informativa i de prevenció.
Però potser una de les armes menys conegudes de les quals disposa la sanitat balear és la xarxa de metges sentinella, impulsada per Antoni Colau, cap del servei d'Epidemiologia de la Conselleria de Salut.
La funció d'aquests metges no és altra que recollir mostres dels pacients sospitosos de patir la grip i enviar-les al laboratori de referència de Son Dureta, on s'analitza el tipus de virus que afecta el pacient i permet filtrar si es tracta d'un cas de grip o no.
Les mostres arriben a Son Dureta tant des de la sanitat pública com dels centres privats. En cas que hi hagi cap dubte del tipus de virus que afecta el pacient, s'envien mostres al laboratori de referència estatal de Majadahonda.
El director general de Salut Pública, Antoni Pallicer, explicà que la feina d'aquest equip, compost per 32 facultatius, 25 metges de família i 7 pediatres, «és molt útil i eficaç a l'hora de determinar si ens trobam davant una epidèmia o no, i ofereix també la possibilitat d'analitzar el tipus de ceps que estan afectant».
Pallicer indicà que enguany, «tot i que ens trobam amb més casos que l'any passat, encara no es pot parlar d'epidèmia», i afegí que els casos que ja s'han detectat presenten uns ceps molt coincidents amb els de l'any passat.
Pallicer assegurà que de moment no s'han hagut d'aplicar els recursos alternatius que la Conselleria té previstos en situació d'epidèmia.
Per a casos d'emergència, la Conselleria de Salut i Consum presentà a l'inici de campanya l'habilitació de 30 llits de Gesma que serviran de reforç de Son Dureta, 30 llits a Son Llàtzer i 30 més a Manacor. Així mateix s'ha impulsat una forta campanya informativa des de l'atenció primària i està previst l'increment de l'activitat de consultoria mèdica que du a terme el servei del 061.