muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Un jutge de Palma critica l'eficàcia de l'actual Llei contra els maltractaments

Ha fet un estudi sobre les contradiccions que impedeixen donar-hi respostes ràpides


Un estudi realitzat per un jutge de Palma analitza i critica les noves normes aprovades al Parlament per donar una resposta ràpida als casos de violència domèstica que, segons el magistrat, «és un dels problemes més greus de la societat». L'estudi, elaborat pel magistrat Juan Manuel Sobrino, titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma, s'ha remès al CGPJ perquè es publiqui a tot l'Estat. També ha disposat de la participació de la fiscal Raquel Crespo.

És la primera vegada que un jutge de Mallorca posa en dubte l'eficàcia d'una llei aprovada en el Parlament. Però, alhora, proposa una sèrie de solucions per resoldre els problemes amb els quals es troben cada dia els jutges per donar una resposta ràpida a les víctimes de la violència domèstica. El jutge recorda que quan es va aprovar la llei dels judicis ràpids es va destacar que donaria una resposta efectiva a la violència de gènere. Però la majoria de maltractadors són reincidents. I aquesta situació fa que la víctima se senti desprotegida.

Tanmateix, segons analitza el jutge, la Llei actual obliga els jutges de guàrdia que comprovin si la persona detinguda té antecedents per casos similars i, si és així, el magistrat ha d'inhibir-se a favor del jutjat que ha instruït la primera denúncia. Pot ocórrer el cas que una persona hagi estat denunciada fa anys per una agressió, n'hagi estat condemnada o absolta, i en ser una altra vegadada detinguda per un fet similar, el jutge de guàrdia no pugui tramitar la denúncia pels judicis ràpids perquè es veu obligat a inhibir-se. Aquesta situació, que es produeix gairebé diàriament als jutjats, és contrària a la filosofia de la posada en pràctica dels judicis ràpids.

L'Executiu preveia a la llei la creació d'un registre informatitzat dels casos de violència domèstica. La llei es va aprovar fa més de set mesos i el registre no s'ha creat. Això obliga a fer que cada vegada que en un jutjat de guàrdia entra una denúncia per maltractaments, abans d'actuar s'ha de comprovar si el detingut és reincident. El jutge de Palma explica, basant-se en la seva experiència, que els funcionaris es veuen obligats a dedicar molt de temps a cercar els antecedents del detingut.

Entre les solucions als casos de violència domèstica, el magistrat proposa que es creïn «un o diversos jutjats d'instrucció» (dependent del nombre d'assumptes que rep cada capital), que instrueixin tots els casos de violència domèstica denunciats. Una altra possibilitat és que es modifiqui la llei perquè en els casos de reincidència el jutge de guàrdia no s'hagi d'inhibir, perquè així es podria «d'una vegada per sempre» fer judicis ràpids, bé per delicte o per falta, contra els maltractadors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.