L'organització Amics del Poble Saharià recordà ahir que l'Estat espanyol té un deute històric amb el Sàhara. Representants d'aquesta ONG es reuniren amb Feliu Bauçà, secretari general de la Delegació del Govern a les Balears, per fer-li arribar una carta que recollia tota una sèrie de reivindicacions històriques per a aquest poble.
La iniciativa de l'ONG s'emmarca en una campanya estatal que es desenvolupà ahir a tot arreu. Segons explicà Victòria Català, portaveu de l'organització, la data triada per reunir-se amb les autoritats era simbòlica, ja que coincidia amb el vint-i-vuitè aniversari de la firma dels Acords Tripartits de Madrid.
En aquests acords, el Govern espanyol cedí la tutela dels territoris i els habitants del Sàhara Occidental al Regne del Marroc i a la República de Mauritània a canvi d'una compensació econòmica. I així donà per acabada la seva condició de potència colonitzadora del territori saharià, desentenent-se de les resolucions internacionals, que apuntaven cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara.
Amb la invasió marroquina la meitat de la població sahariana, devers 200.000 persones, hagué d'abandonar ca seva per traslladar-se a campaments de refugiats a la frontera amb Algèria. Allà sobreviuen en condicions climàtiques dures i sense recursos materials.
L'interès de les autoritats marroquines per la riquesa econòmica de la zona, fosfats, pesca, gas natural i petroli, fa que incompleixin les resolucions dictades per l'ONU a fi de trobar una solució pacífica al conflicte. És per això que l'Associació d'Amics del Poble Saharià exigí ahir al Govern espanyol que «assumeixi les seves responsabilitats ètiques amb aquesta gent».
Juli Raneda, un dels components de l'associació, assegurà que «Espanya va vendre una cosa que no era seva, i ja és ben hora que ho esmeni». Però també reconegué que «aquest darrer any l'Executiu que presideix José María Aznar ha fet un esforç considerable per trobar una sortida dialogada al problema».