L'Obra Cultural Balear (OCB) ha presentat un recurs contra el decret del Govern que rebaixa l'exigència de català als funcionaris per considerar-lo «il·legal», ha iniciat una campanya popular a favor d'una televisió autonòmica en català i ha demanat a tots els partits que presentin esmenes als pressuposts, per tal que la partida destinada a normalització lingüística, que s'ha retallat un 33%, deixi de ser una «almoina».
El president de l'OCB, Antoni Mir, va presentar ahir aquestes iniciatives acompanyat per l'advocat i directiu de l'Obra, Sebastià Frau, i pel president de Voltor, Ferran Gomila. El misser va confirmar que l'11 de novembre es va interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia contra el Decret que regula les exigències de català als funcionaris.
Segons l'OCB, aquest decret contradiu l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística, perquè els nivells d'exigència de català que fixa no permeten assegurar que la llengua de treball a l'administració sigui el català, que les relacions entre administració i administrat es puguin fer en aquest idioma o que la normalització lingüística s'apliqui de forma progressiva. Pel que fa a l'excempció de coneixement del català per als funcionaris majors de 50 anys, l'Obra entén que «no té cobertura legal». CCOO i l'STEI també han presentat recursos.
Mir va considerar ahir que la política endegada pel Govern Matas «no ajuda en res a crear un clima de benestar lingüístic» perquè «la idea que transmet a la societat aquest Govern de dretes és que la formació, la llengua i la cultura no importen, només importa el benefici directe, l'economicisme més pobre». El màxim responsable de l'Obra va apuntar que els pressuposts del Pacte en Normalització Lingüística eren de «mínims» i, amb la reducció del 33% que ha duit a terme el nou Govern es converteixen en «almoines» que «difícilment podran acomplir amb els objectius que marca la llei». Demanà a les forces polítiques, també a UM, que presentin esmenes als pressuposts no només per evitar la retallada, sinó per incrementar la partida destinada a normalització i poder aplicar, per exemple, un «pla d'acollida» als nouvinguts que difongui l'ús i el coneixement del català. L'OCB considera que el Consell i Cort també han d'assumir responsabilitats en la matèria.