algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

El Govern retalla un terç el pressupost destinat a normalització lingüística

La Direcció General tindrà 1'6 milions d'euros menys per a inversions i subvencions

75366
La Direcció General de Política Lingüística ha realitzat fins ara cursos de català a estrangers.

El pressupost que el Govern destinarà l'any 2004 a la planificació lingüística i a la normalització de la llengua serà un 33'4 per cent inferior al del Pacte, sense tenir en compte l'augment de la inflació. Mentre la Direcció General de Política Lingüística ha disposat enguany de 4.783.520 euros, a partir de l'any que ve només tindrà una dotació de 3.183.828 euros, 1'6 milions menys. Les partides que més baixen són les de transferències corrents (subvencions) i inversions.

Només les inversions davallen a la meitat. Si fins ara es destinaven 2'1 milions a inversions immaterials, l'any vinent només es dedicarà un milió d'euros. Amb aquesta partida s'ha organitzat fins ara el RocK & Llengua, l'Any Moll o la Mostra de revistes en català, a més de cursos, conferències, CDrooms per a aprenentatge i altres activitats de dinamització.

Amb el nou pressupost, els ajuts de la Direcció General es retallen 596.020 euros (uns 100 milions de les antigues pessetes) i passen d'1'9 a 1'3 milions. Les ajudes a les publicacions escrites en català o les que van destinades a fomentar la retolació en la llengua pròpia passen dels 354.597 euros d'enguany als 75.000 de l'any vinent. Les subvencions previstes a les associacions culturals, sindicats o organitzacions empresarials per fer edicions en català o per contractar o mantenir normalitzadors lingüístics, devallen un 40%.

També cau l'aportació al Consorci per al Foment de la Llengua Catalana, que compta amb personal propi per fer tasques d'assessoria lingüística i s'encarrega dels centres d'autoaprenentatge o dels cursos per a estrangers. L'any que ve comptarà amb 525.000 euros quan fins ara en tenia 816.775.

Les transferències previstes als ajuntaments es mantenen i l'aportació a l'Institut Ramon Llull es reorganitza en una sola partida. La Direcció General de Política Lingüística només incrementa lleugerament les despeses corrents en béns i serveis i les de personal.

El Director General de Política Lingüística, Miquel Melià, va ajornar qualsevol comentari sobre els pressuposts del seu departament a la compareixença que el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, farà dijous al Parlament per explicar els comptes públics de la seva Conselleria.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.