algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Un moscard que vola molt alt

Vents suaus i humits afavoreixen el transmissor de la llengua blava

Un moscard del gènere Culicoides ha tornat a passar al primer pla de l'actualitat arran de la detecció d'un focus de llengua blava en una explotació de Menorca. Aquest insecte, únic transmissor de la malaltia, es pot traslladar ajudat pel vent fins a 700 quilòmetres i a una altura d'entre 170 i 4.000 metres. Malgrat la dificultat de control que implica aquest petit èsser viu, dues setmanes després que es detectassin les 15 ovelles malaltes a Sant Lluís no s'han trobat més casos a les Balears.

Per fer possible el trajecte, el moscard necessita vents suaus i humits, superiors a 10 metres per segon, a una temperatura d'entre 15 i 30 graus i amb una humitat del 25%. Una disminució del vent i depressions o pluja retornarien el mosquit a terra, però a un lloc relativament llunyà del seu origen. Aquests condicionants haurien contribuït a portar des de Sardenya fins a Menorca l'insecte que hauria infectat els 15 animals.

A més a més de sobreviure al viatge, per poder transmetre el virus l'insecte hauria d'haver-se alimentat d'un animal virèmic, superar el període d'incubació i picar un animal receptiu o baix de defenses. El moscard viu entre 20 i 70 dies entre les latituds 35 i 40 nord, però l'increment de temperatures està ampliant el seu radi d'actuació. Se sol presentar a finals d'estiu i a la tardor i per transmetre el virus necessita una temperatura mitjana superior a 15 graus, ja que a 12 graus centígrads el virus no es replica.

La llengua blava és una malaltia vírica, no contagiosa d'un animal a un altre i aquest insecte és l'únic capaç de transmetre-la. El virus només afecta els remugants, bàsicament ovelles, vaques i cabres, però només les ovelles pateixen la malaltia i presenten símptomes clínics clars: morros i cara inflats, llengua inflada i blava, moc aquós amb sabonera, sang pel nas, coixera i ferides al voltant dels potons.

La resta de remugants no desenvolupen la malaltia, però queden temporalment com a portadors del virus. A altres animals no els afecta, però les zones peludes dels cavalls poden servir per traslladar el moscard. No afecta les persones i no es transmet pel consum de carn.

Per fer front a la llengua blava es recomana als ramaders retirar i tractar els fems, netejar els locals i tractar-los amb insecticida. També s'han d'aplicar sobre els remugants (oví, cabrum i boví) insecticides repel·lents de llarga duració i es recomana recollir els animals a la posta de sol perquè les hores de fosca són les que els moscards aprofiten per picar.

Arran de la detecció d'un brot d'aquesta malaltia a Menorca, la Conselleria d'Agricultura ha posat en marxa tota una sèrie de mesures de prevenció, protecció i desinsecció, que passen per la distribució de desinfectants gratuïts, la intensificació dels controls i la suspensió del moviment de remugants cap a la Península i cap a altres països des de Balears, dins Menorca i des d'aquesta illa cap a la península. Amb totes aquestes mesures, i a falta dels resultats de noves anàlisis, la malaltia s'ha controlat, no han aparegut nous focus i només s'han vist afectades les 15 ovelles de Sant Lluís.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.