algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
18°

Anticorrupció investigarà les set causes penals contra Nájera

El fiscal general de l'Estat ordena unificar els processos que involucren la batlessa

98486
Nájera fotografiada en una de les seves compareixences als jutjats de Palma.

P. CANDIA. Palma.
La Fiscalia Anticorrupció coordinarà i dirigirà a través d'un fiscal de Balears la investigació judicial contra la batlessa de Calvià, Margarita Nájera, seguida en set processos penals oberts en jutjats de Palma, segons anuncià ahir el fiscal en cap de les Illes, Bartomeu Barceló.

El fiscal general de l'Estat, Jesús Cardenal, ha donat el vistiplau a l'assumpció de competències per part de la Fiscalia Anticorrupció de les causes obertes en diferents jutjats de Palma en contra de la batlessa socialista en funcions de Calvià, Margarita Nájera. Segons informà ahir Barceló, «en breu» procedirà a designar un fiscal de la plantilla insular «perquè es faci càrrec d'aquests procediments sota la coordinació i direcció de l'esmentada Fiscalia Especial».

En gairebé tots aquests processos el PP actua com a acusació particular i Nájera ha de respondre davant dels jutges de diferents presumptes delictes. Poc després de conèixer-se el contingut d'una nota de premsa enviada pel fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, l'Ajuntament de Calvià féu públic un comunicat en el qual s'expressa el seu convenciment que l'anunci del fiscal en cap de Balears (sobre el nomenament d'un fiscal únic per als set processos penals contra ella) suposa «interferir en les converses» en curs per formar el govern municipal.

«Confiam plenament en la imparcialitat del sistema judicial espanyol i, per tant, en la professionalitat del fiscal en cap de Balears i el fiscal general de l'Estat (ambdós nomenats pel Govern del PP), encara que sí ens sorprèn el moment en què s'ha fet pública aquesta decisió i que se n'hagi informat abans els mitjans de comunicació que les parts implicades», assenyala.

A més de lamentar aquesta falta d'informació directa, en el seu comunicat, el Govern municipal en funcions ressalta que la designació d'un únic fiscal i la coordinació d'Anticorrupció «en cap cas no significa una presumpció de cap delicte de corrupció».

La Fiscalia Anticorrupció que investigarà Nájera ja ha actuat en altres ocasions a les Illes. Els fiscals especialitzats van tenir una destacada participació en el cas Túnel de Sóller, ja que coordinaren la redacció de l'escrit d'acusació contra els quatre acusats -Gabriel Cañellas, José Antonio Berastain, Jeroni Saiz i Antoni Cuart- que eren a la banqueta.

El 2000, una comissió judicial de l'Audiència Nacional, encapçalada per un fiscal d'Anticorrupció, va realitzar diversos escorcolls a la seu d'una empresa turística de Palma, en una investigació relacionada amb el presumpte pagament il·legal de comissions de l'Expo 92 de Sevilla.

També en el cas Inverbroker Cardenal ordenà a la Fiscalia que presentàs l'escrit d'anunci de recurs davant del Suprem contra la decisió de l'Audiència d'arxivar la causa, en la qual estaven acusats ciutadans de Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.