muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Els morts són almanco 19

Renfe i Foment atribueixen el pitjor accident en 30 anys a una errada humana

94652
El xoc entre el Talgo i el tren de mercaderies fou violentíssim. | REUTERS.


Almenys 19 morts i 40 ferits provocà el xoc entre el Talgo Múrcia-Madrid i un tren de mercaderies ocorregut la nit de dimarts a prop de Chinchilla, a Albacete, i que fou atribuït a un error humà, anuncià ahir el president de Renfe, Miguel Corsini. A darrera hora d'ahir, el ministre Àlvarez Cascos confirmà que els equips de rescat havien aconseguit retirar 16 cossos d'entre el munt de ferros calcinats en què es convertiren tres vagons del tren de passatgers.

L'accident ferroviari pitjor a Espanya en els últims 30 anys, es produí dimarts a les 21.40 hores quan un Talgo Múrcia-Madrid amb 86 passatgers a bord i un tren de mercaderies xocaren de front als voltants de l'estació de Chinchilla. De les 19 víctimes mortals, 14 eren passatgers del tren Talgo que cobria el trajecte entre Madrid i Cartagena, i cinc eren treballadors de Renfe, precisà Corsini en roda de premsa a la delegació del Govern a Albacete, sense descartar «la possibilitat que apareguin altres morts».

Entre els cinc treballadors ferroviaris figuren els dos maquinistes del tren de càrrega i el maquinista, el controlador i el mecànic del Talgo que havia sortit de Madrid a les 19.05 hores. Dels 40 ferits, vuit romanen hospitalitzats a un hospital d'Albacete, indicà Corsini, qui també va assenyalar que s'havia rebut la telefonada d'una passatgera que assegurà haver comprat un bitllet, però que no arribà a pujar al tren.

Vint-i-set passatgers sortiren il·lesos de l'accident, segons un balanç hospitalari. Corsini explicà que segons les primeres avaluacions de l'ocorregut, l'accident es degué a un «error humà». «Entenem que ha estat un error humà i ho diem amb dades objectives. S'ha certificat que el sistema de senyalització era en perfecte estat de funcionament», afirmà Corsini, aclarint que s'està «pendent» de les conclusions d'una comissió investigadora.

Pel que sembla, el cap de circulació de Chinchilla donà llum verda al Talgo perquè reprengués el seu camí rumb a Cartagena, en moments en què per la via única d'aquest tram estava circulant un tren que transportava 28 contenidors de mercaderies. Tant UGT com CCOO explicaren ahir que perquè el tren es posi en funcionament s'han de donar dues circumstàncies, el semàfor en verd i l'aixecament de la bandera de sortida. Sembla ser que el primer requisit sí que es donà, però el cap de circulación no donà la segona ordre.

Per això els dos sindicats a Castella-la Manxa han criticat la «precipitació del ministre de Foment» a fer recaure tota la responsabilitat en el cap d'estació de Chinchilla, que duia sis anys en aquest servei. Poc abans del migdia, el president del Govern espanyol, José María Aznar, arribà al lloc de l'accident, on l'esperaven el ministre de Foment, Francisco Àlvarez Cascos i el president de la regió de Castella-la Manxa, José Bono. Aznar transmeté el seu condol a les famílies de les víctimes.

La família real espanyola també transmeté les seves condolences als familiars de les víctimes a través de la infanta Cristina. El xoc es produí a prop de l'estació de Chinchilla, a 13 quilòmetres d'Albacete, en un tram ferroviari de via única. Davall del tren de càrrega quedaren dos vagons de passatgers i el vagó restaurant del Talgo.

Després del xoc es desfermà un incendi als vagons sinistrats i la temperatura superà els 1.800 graus centígrads, explicà el responsable del cos de bombers que treballava en el lloc, Pedro Gil. Tres grues eren al sector de l'accident per desbloquejar els vagons del Talgo que s'estavellaren contra el tren de mercaderies, explicà un bomber, afegint que els cadàvers que pogueren ser localitzats a l'interior estaven «molt deteriorats».

A mesura que s'extreuen les restes de les víctimes, són traslladats en fèretres fins a l'hospital del Perpetuo Socorro d'Albacete, on s'estan efectuant les tasques d'identificació, que podrien durar dos o tres dies. Un equip científic, format per cinc forenses, s'encarrega de les tasques d'identificació mitjançant la presa de mostres de saliva als familiars que, procedents de Múrcia, Cartagena i Alacant, s'han desplaçat a Albacete per reclamar els seus parents. La Creu Roja instal·là al lloc un dispositiu de suport psicològic per a les víctimes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.