muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Matas vol evitar «un mercadeig de càrrecs» en negociar amb Munar

Antich proposa que tota l'esquerra participi al govern del Consell

J.M./T.G. Palma.
Jaume Matas està molt pendent de les negociacions entre UM i les forces d'esquerra pel Consell de Mallorca, però tot i això la seva estratègia no canviarà i complirà el mandat de l'executiva del PP. I és que la direcció popular ha donat carta blanca a Matas perquè negociï amb Munar però sense fer cap regal als nacionalistes. Matas es manifestà amb rotunditat dient «no vull que les negociacions entre PP i UM semblin un mercadeig de càrrecs».

Matas està convençut que Antich oferirà a Munar la possibilitat de governar en solitari al Consell per evitar que el PP recuperi el poder en aquesta institució. Tot i això, el president del PP, no sembla disposat a donar el govern insular en solitari a Munar i ni tan sols la presidència del Consell, un acord que no agradaria gens a un ampli sector dels conservadors.

Matas esperarà que UM tanqui les seves reunions internes per contactar amb Munar i fixar un encontre per formalitzar-li la oferta per al Consell. Mentre el PSOE es pretén asseure a una mateixa taula amb tots els integrants del Pacte de Progrés incloent UM per trobar un acord que impedeixi al PP governar el Consell.

El secretari general dels socialistes, Francesc Antich, fa comptes plantejar a la resta de partits la possibilitat de sotscriure un pacte progressista en similars termes que el del 95 al Consell i de fet, ja ha encetat la ronda de contactes per aconseguir aquesta reunió a cinc bandes. Aquest plantejament voldria dir que tots els partits d'esquerres haurien de poder participar en diferents àrees de govern a la institució insular, circumstància que UM no veu amb bons ulls.

En tot cas es deixaria una porta oberta per a aquells partits que, com ja va vereu el 95, no participassin al govern insular però li donassin un suport extern. En relació a un possible repartiment de càrrecs, Francesc Antich va manifestar que «el PSOE negociarà sense cap condició prèvia» i exposà que els socialistes «plantegen això independentment del que ofereixi el PP a UM».

Això sí, els socialistes pretenen que dins d'un pacte global es puguin firmar també acords similars al màxim de municipis de Mallorca. La idea d'Antich és aconseguir un acord programàtic de mínims amb la idea que «tots els partits hauran de renunciar a alguna cosa».

El màxim responsable socialista considera que les diferències que separen els partits en determinats àmbits com ara pel Pla Territorial es poden salvar i que per contra «s'han de cercar les coincidències». Per exemple, creu que del Pla es podrien excloure la definició de nous camps de golf que s'hauria de regular per un Pla Sectorial o bé, també eludir el segon cinturó i que es negociàs dins un pla de carreteres.

Al respecte, Francesc Antich expressà que «si tenim possibilitats polítiques perquè al manco es pugui executar el 25% dels programes d'esquerra al Consell de Mallorca, és la meva obligació intentar-ho per evitar que es faci el 100% de programa del PP i es torni enrere».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.