algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Un decret basta perquè les finques privades surtin del parc de Llevant

Més de 20.000 hectàrees quedaran excloses de protecció amb la firma de Matas

92442
Les finques públiques de Betlem, s'Alqueria Vella, Albarca i es Verger, totes dins Artà, constituiran en principi el parc natural.

T. GARCIES. Palma.
A Jaume Matas i al proper govern del PP li resultarà extremadament fàcil acomplir la seva promesa electoral d'excloure totes les finques privades del parc natural de Llevant.

Al futur president li bastarà firmar un decret de modificació dels límits i la zonificació per excloure les més de 20.000 hectàrees privades de les 21.507 que componen actualment el parc. Això vendria a suposar que el parc com a tal quedaria reduït a les 1.500 hectàrees de titularitat pública compreses per les finques d'Albarca, es Verger i s'Alqueria Vella, propietat del Govern, i la de Betlem, en mans de l'Ajuntament d'Artà.

Això sí, l'únic tràmit que hauria de superar l'ordre seria el de passar pel consell de Govern.

Des de la Conselleria de Medi Ambient es va confirmar aquesta circumstància i, si bé es va indicar que aquesta no és la via legal més apropiada, també es va deixar clar que si el Govern exclou la propietat privada del parc per decret no és possible cap tipus d'impugnació jurídica.

I és que el pla de gestió i els estudis que justifiquen el parc es feren atenent a una continuació territorial que ara no existeix i també a uns valors de riquesa de fauna i flora que no entenen de limitacions de finques.

Segons les mateixes fonts, la via més adequada que s'hauria de seguir seria tornar enrere tota la tramitació del parc, incloent-ne la declaració i el Pla rector d'usos, que s'hauria de modificar. Després s'hauria de tornar a realitzar una nova declaració de parc dins l'àmbit limitat.

Tota aquesta tramitació resultaria molt més ferragosa i s'allargaria en el temps. En aquesta situació la decisió de modificar el parc de Llevant podria trobar-se entre les mesures que afronti el nou Executiu autonòmic a curt termini.

Pel que fa a la possible inclusió de les finques privades que expressin aquest desig, bastaria adjuntar un article al nou decret que preveiés aquesta circumstància, però també els drets i les obligacions sota els quals es regirien aquestes propietats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.