Cas Canar i Son Arrosa són dels nuclis més despoblats de l'Estat

Els veïns dels llogarets de Sencelles s'han avesat a la Mallorca deserta

TW
0

A Mallorca encara queden llogarets quasi despoblats, sota l'amenaça de desaparèixer del mapa. L'Institut Estatal d'Estadística (INE) els anomena «entitats singulars» i destaca que tenen menys de 40 habitants de dret. A uns quilòmetres de Sencelles hi ha dos exemples de llogarets gairebé despoblats: Cas Canar i Son Arrosa. Entre tots dos arriben, amb sort, a vint habitants. Cas Canar presenta les característiques típiques d'un llogaret tradicional. La major part de les seves cases conserva una fesomia arcaica. Tanmateix, n'hi ha alguna de nova, algun xalet, que fa la funció de segona residència per a gent que viu a Palma o a Inca. La proximitat amb Sencelles "n'és a dos quilòmetres" fa que els inconvenients d'un llogaret siguin fàcilment superables.

Francesca Llabrés és una de les dues persones de Cas Canar que també reuneix la condició de ser-ne natural. Aquesta viuda confessa que «des que vaig néixer, el poble sempre ha estat igual. D'ençà del temps dels meus pares no ha canviat gaire». Francesca viu amb la seva cussa, Sara. Aquesta dona ens explica que «a Cas Canar quasi tot són matrimonis d'edat, llevat dels que hi vénen els caps de setmana, però aquí no hi habiten». Aquesta veïna se sent orgullosa de ser una de les dues persones vives «que nasquérem aquí. Els únics som jo i un matrimoni, però un d'ells va néixer a Sencelles, és a dir, que som només dos els nascuts a Cas Canar».

Francesca assegura que els dos quilòmetres que els separen de Sencelles els faciliten les coses, «però quan hem de dir d'on som, no deim de Sencelles, sinó de Cas Canar-Sencelles». Més enllà de les xifres oficials, la dona calcula que al llogaret «hi habiten devers 16 persones, set o vuit cases» i afirma que «ens avenim, no hi ha gaire problemes». Les característiques de la gent de Cas Canar fan que les referències per definir una persona jove siguin diferents, aquí. Sense anar més lluny, segons Francesca «un matrimoni jove és un matrimoni de 50 anys i busques». L'explicació és que «el més jove de Cas Canar té 35 o 36 anys, i a més ara s'haurà de casar i crec que se n'anirà. Si se'n va quedarà molt poca cosa a Cas Canar; de cada dia es va morint», conclou amb nostàlgia aquesta veïna.

Tot i tenir pocs habitants, hi ha veïns singulars. És el cas d'Andreu, natural de Costitx, però que a pesar de la seva edat avançada viu tot sol al llogaret. Andreu té una malaltia mental, li costa recordar i fins i tot articular cap paraula però, així i tot, té les seves idees pròpies i, amb un poc d'esforç, ens les va poder expressar. Si Francesca i altres veïns troben que es viu bé a Cas Canar, segons el parer d'Andreu «no s'hi viu bé... molesten massa». S'ha de dir que la situació d'aquest veí és difícil, la seva casa amenaça ruïna i, segons els veïns, just rep un parell de visites de la seva família al dia, «per dur-li el menjar». Això sí, Andreu s'entreté observant, lentament, el poc moviment que hi ha al poble, dret i amb l'ajuda del gaiato.