algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

La Universitat balear no descarta l'exigència del català a docents en casos puntuals

Huguet i Pons firmen un conveni per incentivar-ne l'ús

Un conveni firmat ahir pel rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el conseller d'Educació, Damià Pons, obre les portes a una possible exigència del coneixement del català a docents en casos puntuals. Pons ressaltà una de les clàusules de l'acord, en la qual es diu que «la Universitat elaborarà una proposta de perfils lingüístics tant per al personal docent i investigador contractat, com per als cossos docents universitaris, tenint en compte el català com a llengua oficial i pròpia; el castellà com a llengua oficial i altres llengües de la Unió Europea».

Per a cada lloc, va dir, s'elaborarà un estudi de perfil lingüístic, que determinarà el grau d'exigència. «D'aquesta manera, en lloc de requisits genèrics, es podrà filar més prim i plantejar condicions puntuals i, clar, un desenllaç possible podrà ser l'exigència del català» com a requisit. Huguet va incidir que l'acord s'emmarca en la línia d'avançar en el procés de normalització lingüística que estableix el pla estratègic. A més, «es preveu realitzar un informe que defineixi la possibilitat de modificar els plans d'estudi per incloure-hi una tercera llengua com a obligatòria».

D'altre costat, el conveni aprovat ahir entre la UIB i la Conselleria estableix com a mesures per fomentar la llengua catalana la creació, per part d'ambdues institucions, d'un centre d'autoaprenentatge al campus i l'organització de cursos intensius de català; se'n propiciarà l'ús com a llengua vehicular en l'elaboració de les tesis i altres estudis, com també en el material didàctic. Així mateix, es facilitarà la realització de tercers cicles i cursos de doctorat en terceres llengües.

Mentrestant, l'esmena que reclamava l'exigència del català com a requisit indispensable per als nous docents contractats -rebutjada dilluns pel claustre-, va ser qualificada de «raonable» pel conseller d'Educació. «Aquesta exigència ja existeix a les universitats catalanes i valencianes, i a més no podem oblidar que a les passades proves de selectivitat el 61 per cent dels alumnes va escollir el català, la qual cosa dóna compte que una majoria de l'alumnat està predisposada a rebre l'ensenyament en aquesta llengua», digué.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.