algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

El TC obre la porta a l'augment directe de les pensions més baixes de Balears

Una sentència de l'Alt Tribunal considera que l'Estat no té competències en la matèria

El president del Govern balear va valorar de forma positiva la sentència del Tribunal Constitucional en la qual es dóna la raó a la Junta d'Andalusia per l'increment de pensions no contributives "aprovada l'any 1999", ja que no vulnera competències estatals. Segons Francesc Antich, és lògic pensar que els dos recursos presentats per Madrid contra el Govern balear per la mateixa qüestió es resoldran igual i s'obre la porta que l'Executiu autonòmic pugui augmentar de forma directa les pensions més baixes.

L'increment de pensions de la Junta d'Andalusia era similar al que va portar a terme el Govern de les Illes Balears durant els anys 2000 i 2001. En aquell moment es va aprovar un increment adicional de les pensions no contributives de 180 euros cada any que va afavorir quasi bé 10.000 ciutadans de les Illes. Igual com en el cas andalús, el Govern de l'Estat va presentar cada pic un recurs al Constitucional en considerar que es vulneraven competències de l'Administració central. La sentència del Constitucional conclou ara que cap precepte del decret de la Junta d'Andalusia «infringeix les competències de l'Estat en matèria de Seguretat Social», ja que es «regula una prestació en matèria d'assistència social, de competència exclusiva de la Comunitat autònoma».

La sentència favorable a la Junta «crea un precedent extraordinari perquè totes les Comunitats Autònomes puguin complementar les ajudes en matèria de pensions», va assegurar ahir el president Antich. «Això vol dir que el Govern de les Illes Balears tenia tota la competència, tota la raó i no incomplia cap precepte constitucional a l'hora d'ajudar a una gent que té dificultats per arribar a final de mes». Després del segon recurs interposat pel Govern de l'Estat, la Conselleria de Benestar Social va continuar incrementant les pensions més baixes amb l'anomenada «targeta bàsica», un subterfurgi que es va començar a aplicar aquest any per evitar les impugnacions de Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.