algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

El fiscal acusa Berga i Tous de 'desinvertir' fons dels seus clients

L'escrit redueix les penes pels delictes d'apropiació indeguda i falsedat


El fiscal del cas Brokerval, Joan Carrau, va fer ahir públic el nou escrit d'acusació contra els màxims responsables de l'exagència de valors, fruit de les intenses negociacions desenvolupades amb els lletrats de cada un d'ells en les últimes setmanes. Els fets que descriu el fiscal són constitutius d'un delicte continuat d'apropiació indeguda i d'un delicte de falsedat en document mercantil. Són responsables en concepte d'autors materials Berga i Tous, en concepte de còmplice Fernando Mulet, com a encobridors Guillem Coll, Miquel Seguí, Luis Miguel Alonso i Jaime Lerín, i com a encobridor Lluís Pinya. Per això, el fiscal sol·licita penes de 6 anys i nou mesos de presó per a Berga i Tous i d'entre 4 i 6 mesos a la resta d'acusats.

En el nou relat dels fets, el fiscal afirma que Berga i Tous, durant els anys 1992 i 1994, i aprofitant la seva condició de consellers delegats de Brokerval, van dur a terme directament o indirectament desinversions dels fons que els seus clients els havien confiat per a unes inversions determinades i això sense el coneixement d'aquests. «D'aquesta forma van distreure inversions per a usos no autoritzats pels seus legítims propietaris i els van aplicar a les finalitats que van estimar pertinents sense que posteriorment, en la gran majoria dels casos, aquests fons fossin retornats als clients.

Per poder realitzar aquests fets, en ocasions, els acusats van fingir ordres de venda dels seus clients que en realitat eren inexistents», assenyala el representant del Ministeri Públic. I afegeix: «Aquests dos acusats (Berga i Tous) també sense autorització i contravenint ordres expresses dels seus clients, van dur a terme inversions que no eren les encomanades i els endossaren, títols de deute, pagarès o efectes de companyies o societats pròximes als seus interessos però sense solvència ni rendibilitat i amb infracció de la normativa del mercat de valors». Segons continua el fiscal, per evitar el descobriment d'aquests fets es va alterar la comptabilitat de la companyia i feren figurar operacions inexistents i es van facilitar als clients certificacions d'inversions fictícies i extractes de moviments d'inversions i dipòsits que no s'havien produït.

Respecte de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el relat de Carrau conclou que aquesta institució va lliurar a Brokerval la quantitat de 200 milions de pessetes amb la instrucció taxativa, concreta i per escrit que s'adquirissin Lletres del Tresor o la inversió que en el seu moment es determinàs. Quant a Classic Vision, la societat que representa els hereus del pintor Xim Torrens regulada a Irlanda, el fiscal diu que Berga era l'apoderat i que en data de 21-11-1993 va obrir un compte corrent a la Banca Catalana a nom de Goldcrest Securities Int SA en què figurava com única persona que disposava de firma autoritzada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.