algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

Diari de Balears inicia a la Soledat una sèrie sobre els principals nuclis urbans de Ciutat

La inseguretat ciutadana i la falta d'infraestructures estan destruint aquest barri de la perifèria

La barriada de la Soledat és un exemple paradigmàtic de com una zona tradicional nascuda del creixement radial de Palma, amb una tipologia urbanística de cases de poques altures i amb uns lligams socials més propis d'un poble que d'una ciutat, pot esdevenir un lloc degradat on la inseguretat ciutadana i la falta d'infraestructures han passat, desgraciadament, a fer part de la vida quotidiana dels veïns.

Això no vol dir, però, que aquests hagin donat el coll a tòrcer ni que acceptin, ni que sigui de mala gana, la situació de deteriorament en la qual es troba immersa aquesta zona de l'extraradi de Palma. Aquests ciutadans estan disposats a fer-se forts i a lluitar plegats en defensa del barri que els va veure néixer i on, amb els estalvis d'anys, pogueren comprar la casa o el piset.

Sense anar més lluny, dijous passat, un bon grapat de palmesans es manifestaren en el ple de Cort: no volen que s'afegeixi «més merda a la que ja hi ha ara». S'oposen a l'obertura del centre d'acollida de toxicòmans que l'entitat Zaqueo feia comptes obrir a la barriada, i amb raó. Just devora d'on es volia instal·lar aquest local es ven droga.

Els veïns coneixen els narcotraficants, saben com operen i també saben cert que la Policial Local els deixa actuar a l'ampla i no s'amaguen de dir-ho. Sonia Sánchez, fins i tot, va més enllà: «Pots posar en boca meva "apunta" que els policies no tan sols no fan res, sinó que també els he vist ficant-se retxes de coca amb els venedors de droga».

Altres veïnes, com ara Maria Mulet, comenten que moltes vegades els mateixos «camells» deixen el cotxe enmig del carrer «i ja pots cridar la Policia, que no vindrà, i si tu els demanes que per favor llevin el vehicle, t'amenacen. La gent està 'acollonada'».

Les dependències policíaques fan cantonada amb la plaça dels Mínims, un dels punts més conflictius del barri juntament amb el carrer Teixidor. Impressiona passejar per allà. Hi ha carrers com el Fornaris que ben bé podrien pertànyer a un poble abandonat però, com que són plens de deixalles, un s'adona que hi viuen. Les façanes s'estan desfent. A través del reixat de les finestres es veu el caramull de fems que s'acumula a l'interior.

I després, arriba la sorpresa: dues antenes parabòliques aferrades a aquesta mateixa façana llastimosa. Les portes són de ferro massís o són protegides amb reixes també de ferro. Aquí viuen els narcotraficants, ho asseguren els veïns. El que es veu, però, són infants en edat escolar que juguen pel carrer, encara que haurien d'estar asseguts en una aula.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.