«Volem l'Estatut!» Passat demà farà 25 anys des que milers d'illencs llançaren aquest crit a la plaça Major de Palma, en un acte que la premsa recollí com a «multitudinari». El mateix dia, 25 anys després, els principals sectors socials i les forces polítiques es trobaran al mateix espai, per retre homenatge als qui aleshores defensaren aquesta opció... i per demanar majors quotes d'autogovern i de normalització lingüística a les Illes Balears.
Possiblement, aquella reunió no fou tan nombrosa com aleshores es va dir "els càlculs densiomètrics de la plaça Major no fan creure la presència d'entre 15.000 i 30.000 persones", però l'encontre es recorda encara avui com «el més important de la democràcia a les Illes Balears», perquè va fer evident el moviment autonomista que, cinc anys després, es reflectia en el primer Estatut d'Autonomia. L'Obra Cultural Balear ha estat l'entitat que ha convocat una nova reunió per «actualitzar el dret a l'autogovern», en paraules del seu president actual, Antoni Mir.
La iniciativa ha rebut fins ara adhesions directes dels sindicats UGT, CCOO, STEi-i; de les patronals Caeb i Pimem, a més de la Cambra de Comerç. Però, a més, s'hi han interessat partits polítics com el PSIB-PSOE, el PSM, EU i UM. El PP, majoritari a les Illes Balears, no assistí a la reunió preparatòria de la jornada, però posteriorment s'ha interessat per fer-ne part. S'ha de recordar aquí que l'extinta Alianza Popular no va votar a favor de l'Estatut d'Autonomia. En nom de l'actual PP, Maria Salom asseverà a Diari de Balears que «nosaltres sempre hem defensat i defensarem l'Estatut».
Els actes de la «festa» del dia 29 a Palma començaran devers les 17.00 hores amb la instal·lació d'una placa commemorativa a la plaça Major. Aquesta placa "realitzada per l'escultor Ferran Aguiló" reproduirà en pedra el cartell que 25 anys abans incloïa la bandera quadribarrada en la data «29». La inscripció recordarà el «clam popular» de l'any 1977.