algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.55°

Ultimàtum d'Antich a Madrid perquè inclogui Balears en el pla energètic

Si en dos mesos no hi ha resposta, el Govern balear acudirà als tribunals

66138
Els equips estan habilitats per funcionar amb gas natural i ho fan amb gas-oil.

El Govern ha donat un termini de dos mesos al Ministeri d'Economia perquè inclogui les Balears en el Grup A, d'inversions urgents, del Pla Energètic de l'Estat per als propers 10 anys. A partir de gener, l'executiu autonòmic exigirà la tramitació administrativa del gasoducte i interposarà recurs si considera que s'incompleix la Llei del sector elèctric. Així ho va anunciar ahir el Conseller d'Innovació i Energia, Príam Villalonga, qui dibuixà una situació «preocupant» i «delicada» si no es porta a terme el gasoducte.

A més, segons dades de la conselleria, dues de les tres turbines de generació elèctrica de Son Reus han patit avaries. Villalonga va explicar que si l'aturada s'hagués produït a l'estiu els problemes haurien estat seriosos. El Govern, va dir, no pot garantir que la situació es pugui repetir la propera temporada alta perquè aquests equips estan habilitats per funcionar amb gas natural i actualment usen com a combustible principal el gas-oil. «La incorporació del gas natural s'ha de fer de forma urgent», va apuntar el conseller.

Amb l'objectiu d'agilitzar el procés per solventar una situació que considera «insostenible», el conseller dóna un termini de dos mesos a Madrid perquè tanqui el «cicle d'estudis». Durant aquests dos mesos, la Conselleria es posa «a disposició del Ministeri per complementar els estudis que facin falta, convençuts que al final la solució serà el gas natural, per la via del gasoducte», va dir el conseller. La proposta de l'Executiu autonòmic escurça el termini que s'havia donat el ministeri d'Economia per estudiar la viabilitat del gasoducte dins de l'any 2003.

El conseller va avançar que a partir de gener, exigirà, per guanyar temps, l'inici de la tramitació administrativa del gaseoducte. «Seria una irresponsabilitat esperar que el Ministeri ens faci una proposta de solució energètica». Villalonga va criticar la postura del Govern central, que ha retardat «en més d'una ocasió» les diverses reunions sol·licitades per l'Executiu autonòmic. Amb tot, va reiterar la necessitat de dialogar amb Madrid i, en aquest sentit, va apuntar que «no s'entendria», que la resposta del Ministeri fos negativa perquè «la resolució ha de ser conjunta».

El conseller recordà que, en compliment de la llei del sector elèctric qualsevol solució ha de ser acordada amb la Comunitat Autònoma. El titular d'Energia va explicar també que, en cap moment, l'Executiu renuncia al projecte de gaseoducte i continua lluitant per aconseguir que el gas natural arribi el 2005 a través del gaseoducte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.