Els experts en meteorologia investiguen mètodes per aconseguir predir amb major antelació la formació de les intenses tempestes que es formen a la Mediterrània. En aquest grup de fenòmens, es troben el temporal que afectà Mallorca el novembre del 2001 o bé, les pluges localment fortes que han provocat inundacions aquest estiu. Més de 80 entesos en la matèria, procedents de tot el món, s'han reunit aquesta setmana a Alcúdia, per participar en la quarta conferència Plinius que analitza els temporals de la Mediterrània.
El Club Pollentia va acollir, ahir, la inauguració de la conferència, en la qual prengueren part el batle, Antoni Alemany, el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez i el director de l'Institut Nacional de Meteorologia, Enrique Manuel Martín. L'objectiu dels científics és desvetllar les causes que produeixen les pertorbacions i poder predir, amb suficient temps, com afectaran els territoris amb major precisió. Un projecte pioner per desxifrar les claus de les tempestes mediterrànies, s'ha impulsat, precisament, des de Mallorca.
Un grup de meteoròlegs de la UIB, entre els quals es troba Climent Ramis, director de Recerca, desenvolupa un innovador programa per estudiar els temporals. El sistema es fonamenta en l'aplicació de fórmules matemàtiques per predir les tempestes, a partir de les dades recollides d'altres precedents. Una de les grans novetats d'aquest sistema és que farà possible una major precisió en les prediccions, ja que les dades es prendran en àrees de 4 quilòmetres quadrats, quan, fins al moment, les medicions es realitzen en zones de 400 quilòmetres.
Aquest projecte, englobat dins el programa europeu Medex, ja ha rebut el vistiplau del Ministeri de Ciència i Tecnologia, que aportarà, enguany, 50.000 euros per al seu desenvolupament. Durant la conferència Plinius, s'exposaran fins a sis estudis realitzats del temporal del passat novembre a les Illes. Un d'aquests ha estat redactat per Agustí Jansà, qui va deixar clar que serà molt difícil fer una previsió exacta per a aquests fenòmens extrems. Jansà considera que un dels factors importants en les tempestes és la temperatura de l'aigua de la mar, amb un efecte intensificador.