algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

L'economia balear creixerà enguany just un 1'3% per la recessió turística

Sa Nostra adverteix sobre la pèrdua de productivitat i la inflació no controlada

70336
Antoni Riera presentà l'Informe econòmic i social de les Illes.

El Producte Interior Brut (PIB) balear, indicador que reflecteix l'evolució de l'economia, creixerà enguany un 1'3%, segons el director del Centre de Recerca Econòmica (CRE) de Sa Nostra, Antoni Riera. Això suposa, per part de l'entitat, una nova reducció del creixement previst per a les Illes al 2002. De fet, la primavera passada, l'entitat esperava que l'economia cresqués un 1'5% enguany.

Riera va fer pública aquesta dada després de presentar l'Informe econòmic i social de les Illes Balears, que recull que el PIB al 2001 va experimentar un increment del 2'5%. Segons Riera quasi «tots els països desenvolupats del món, passen per una desacceleració i les Balears no són una excepció». De fet, el cap del CRE definí aquest creixement com a «moderat, suau».

Riera atribuí la desacceleració, principalment, al sector serveis ja que l'agricultura, la construcció i la indústria varen créixer per sobre de la mitjana de les Balears. El fet que el PIB de la indústria augmentàs un 3'3% el 2001, «s'explica bàsicament per un bon comportament de la demanda externa», puntualitzà. Pel que fa a la construcció, Riera explicà que cresqué un 5% el 2001, però que a l'hora augmentaren un 5'5% els costs salarials del sector i notablement la resta de costs de producció, com ara el preu de la fusta. En aquest panorama, el PIB sector turístic va créixer un 2'1%, segons el director del CRE, «fruit de l'11 de setembre i de la febre aftosa».

Riera assegura que aquesta tendència que viu el sector turístic «ha continuat fins l'agost del 2002». Un pic analitzades les evolucions de cada sector, Riera va alertar per la «pèrdua de productivitat» en els sectors turístic i constructor. Aquest retrocés en productivitat l'atribuí al fet de no poder abaratir la nostra oferta amb devaluacions de la moneda (d'ençà el 1999 el tipus de canvi quedà fixat amb la zona euro) i al fet de l'encari- ment dels costs de la construcció, principalment dels salarials. Riera, finalment, també alertà «de la inflació no controlada» i de l'augment de la densitat fins els 186 habitants per km2 i de la generació de residus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.