cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Els renous augmenten a Palma fins a acostar-se a paràmetres molt perillosos per a la salut

És clau en la disminució de la qualitat de vida

Coneixen l'expressió «un renou infernal»? Saben que al Viet Nam una de les pitjors tortures que patiren els nord-americans varen ser renous molt elevats per impedir que dormissin i es concentrassin? Saben que en els darrers anys el consum de medicaments antidepressius s'ha multiplicat per dos a Barcelona i que la causa directa n'és el renou?

La ciutat de Palma està molt afectada per la contaminació acústica. En els darrers anys l'augment del trànsit, els embossos i les nombroses obres han fet de la ciutat un focus de contaminació acústica molt important. No es tracta només de la Llonja, sinó de tot Palma, i a totes les hores del dia. Aquest increment del renou ha suposat una pèrdua molt considerable de la qualitat de vida dels residents a la ciutat, i cada vegada té més presència a les enquestes que reflecteixen les problemàtiques de la capital illenca.

Palma és una de les ciutats amb més renou de l'Estat, i Espanya té el dubtós privilegi de ser el segon país del món amb major índex de persones que viuen en zones acústicament contaminades, just després del Japó. Segons ha publicat a internet l'Organització Mundial de la Salut, a l'Estat hi ha més de nou milions de persones que viuen exposades durant almanco un terç del dia a paràmetres superiors als 65 decibels, que és el llindar màxim de renou recomanat durant el dia, mentre que a la nit s'estableix en 55 decibels.

Però quins són els principals renous que superen els paràmetres recomanats per l'OMS i que han de patir els ciutadans? Molt senzill: el clàxon d'un automòbil provoca 90 decibels, a l'interior de les discoteques n'hi ha 110 i una moto circulant a tota marxa sense silenciador fa que el sonòmetre es dispari fins als 115. Els avions sobre la ciutat en produeixen 130 i el trànsit rodat 85. El martell pneumàtic que s'empra a les obres arriba també a 130 i en un restaurant es poden donar 85 decibels.

Comunicació i son
Els renous tenen dos efectes molt clars. D'una banda, són un dels elements fonamentals que entorpeixen la comunicació, especialment si pensam que la nostra és una societat on cada vegada més s'estan millorant les comunicacions a llarga distància (internet, telefonia mòbil, etc.). Davant això les converses i la comunicació convencional es veuen cada vegada més dificultades pel renou. D'altra banda, també afecten directament la son.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.