Ivan Murray, geògraf i coordinador del Fòrum Balear per la Sostenibilitat, és l'únic representant del Govern autonòmic a la Cimera Mundial de Desenvolupament Sostenible, que, 10 anys després de la de Rio, s'inicia demà a Johannesburg (Sud-àfrica) i es perllongarà fins al 4 de setembre. Unes setanta mil persones participen, de manera directa o indirecta, en aquesta gran reunió mediambiental a escala planetària.
Murray no és gaire optimista en les perspectives de grans acords o compromisos: «El panorama internacional no és gaire favorable. A Johannesburg tot ja hi arriba cuinat per les reunions preparatòries i aquestes no han estat gaire fructíferes. Així, al contrari del que va passar a Rio fa 10 anys, Johannesburg pot esdevenir una gran farsa. Es tractaran temes importants com l'aigua, l'energia, l'agricultura i la salut ambiental, però els grans acords i compromisos de Rio sobre canvi climàtic i biodiversitat, fonamentals per al futur del planeta, es tocaran tangencialment. Ni tan sols no es farà un seguiment o una avaluació d'aquests compromisos i no s'anirà a l'arrel dels problemes ambientals del món».
A més de la cimera oficial de l'ONU amb la participació de gairebé tots els Estats, a Johannesburg se celebraran cimeres paralel·les de grans corporacions empresarials, autoritats locals (municipis i, en menor grau, regions) i organitzacions alternatives i ONG. Murray opina que «tot quedarà en mans dels Estats i de les grans corporacions empresarials, per la qual cosa seran molt més interessants les aportacions de les organitzacions alternatives. La cimera oficial oferirà uns resultats molt pobres».
El geògraf no dubta gens a situar l'origen de la «rebaixa» amb què ja neix la cimera de Johannesburg: «L'11 de setembre ha marcat i ha tenyit aquesta cimera de tal manera que, inicialment, s'havia de celebrar coincidint amb aquesta data, però, finalment, s'ha avançat el calendari precisament per evitar aquesta coincidència. Però això no és el més important. L'11 de setembre ha condicionat la política i l'economia actuals a nivell internacional, i ara no interessa entrar a fons en tasques de conscienciació sobre els problemes mediambientals».