algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

«A Mallorca compram oliveres andaluses, però legalment»

Joan Aguiló, del viver Can Juanito, afirma que els arbres mallorquins no entren en el mercat

Mallorca importa, de manera generalitzada, oliveres d'Andalusia i d'altres comunitats autònomes per a la seva plantació en jardins de xalets i d'hotels, però aquesta activitat es realitza de manera legal, amb papers i factures. Ara bé, és molt probable que hi hagi un tràfic clandestí, no sotmès a normes mercantils ni tributàries, deixant a banda els impactes paisatgístics d'aquesta activitat.

Davant de la notícia que la Fiscalia d'Andalusia investiga el trànsit d'oliveres centenàries de Granada a Mallorca, Joan Aguiló, propietari del popular viver de Can Juanito, ha declarat que «a Mallorca importam, de manera generalitzada, oliveres de Granada, Jaén, Badajoz, Alacant, València, Girona i en general de tota la conca mediterrània, fins i tot d'Itàlia. Compram directament a vivers d'aquestes zones. Es tracta de transaccions normals i corrents. Són oliveres no tan velles com les mallorquines, no són de muntanya com les d'aquí, sinó dels extensos camps de cultiu amb fileres d'arbres destinats a la producció d'oli».

Aguiló explica que «l'exportació andalusa d'oliveres es veu afavorida perquè allà es fan moltes obres públiques, principalment carreteres i autopistes, la qual cosa provoca l'arrabassament d'aquests arbres i la seva entrada en el mercat de la jardineria ornamental. A Mallorca no es fan tantes carreteres i, per això, no apareixen oliveres d'aquí en el mercat. A més, com ja he dit, les oliveres d'aquí són de muntanya i difícilment s'intervé sobre aquests terrenys de manera que calgui arrabassar-ne aquests arbres. Ocasionalment, un pagès amplia el camí de la seva finca i es veu obligat a arrancar-ne una sola olivera. Llavors, és probable que aquesta entri en el mercat».

Aguiló indica que «una altra cosa és el que passa al Mestratge de Castelló, amb oliveres mil·lenàries de muntanya, molt semblants a les mallorquines. Allà es fa un autèntic desastre ecològic que, a més, és especulatiu. Els pagesos d'aquella zona són molt majors i els ofereixen 300 euros per una olivera que es vendrà per 12.000. El mercat d'oliveres ha arribat fins i tot a internet i és molt probable que es realitzin operacions sense gens de control».

Antoni Muñoz, del GOB, apunta que «l'olivera no té una protecció específica. No és com el garballó, que és una espècie forestal inclosa en el catàleg balear d'espècies amenaçades. Per això, per arrabassar garballó és necessària una autorització de la Conselleria de Medi Ambient».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.