nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Antich demana que Matas frisi amb sa Costera tant com amb la regeneració

El president digué ahir, a la font, que el Govern ja ha fet la seva part del projecte

Francesc Antich visità ahir la font de sa Costera per primera vegada des que els terrenys són propietat del Govern balear per veure in situ l'aigua que es perd a la mar, i per reclamar al Ministeri de Medi Ambient que acceleri les la tramitació del projecte constructiu, que aquests dies finalitzarà l'empresa adjudicatària, a fi que les obres puguin començar com més prest millor i Palma pugui rebre l'esperada aigua l'any 2004. Francesc Antich es traslladà a sa Costera amb barca des del port de Sóller, juntament amb la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló i el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, a més dels batles de Sóller i de Fornalutx, Ramon Socias i Salvador Sastre.

A prop de la font, el president Antich va manifestar que «el Govern ja ha fet tota la part del projecte que li correspon i ara només s'ha d'esperar que el Ministeri de Medi Ambient sigui sensible i s'afanyi a començar les obres amb la mateixa celeritat amb què ho va fer en un tema que a nosaltres no ens agradava tant com aquest: l'extracció d'arena de Banyalbufar i la regeneració artificial de les platges».

Tant el president com la consellera de Medi Ambient asseguraren que, si una vegada que Fomento presenti el projecte constructiu "el termini acaba aquests dies" no s'accelera la tramitació administrativa, es pot perdre l'única oportunitat que hi ha d'aconseguir un vaixell per posar la canonada la pròxima primavera i el projecte es pot endarrerir fins i tot un any. Francesc Antich i Margalida Rosselló visitaren després la font amb els mitjans de comunicació.

Ahir mateix, els tècnics de l'Ibaen mesuraren el cabal de la font que es perd a la mar i el xifraren en 234 litres per segon. Aquesta impressionant quantitat correspon a gairebé 20 milions de litres cada dia (19.796 m3). Segons Antoni Rodríguez aquesta quantitat equival a un terç del que produeix la dessaladora de Palma i al doble de la producció de la d'Eivissa. La font de sa Costera ha arribat a dur, a l'hivern, un màxim de 178.000 m3 diaris, cosa que triplica la capacitat productiva de la dessaladora de Palma.

Aquesta és, segons Francesc Antich i Margalida Rosselló, la clau de l'èxit del projecte de transvasament ja que l'aigua es recollirà sobretot en els períodes humits i s'abocarà als aquífers de s'Extremera i de Crestatx que, entre tots dos, tenen una capacitat de 40 hectòmetres cúbics. Cal recordar que només enguany sa Costera ja ha vessat a la mar 38 hectòmetres cúbics d'aigua, l'equivalent a tota la capacitat de s'Extremera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.