algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 13°
14°

Balears deixarà d'ingressar 1.261 milions d'E per la caiguda turística

Vindran 1.125.000 clients menys només pels aeroports, segons les cadenes hoteleres

21272
L'oferta complementària és una de les més afectades pel descens.

L'Agrupació de Cadenes Hoteleres, que abraça 120.000 llits a les Balears, xifra la baixada de visitants enguany a les Balears en 1.125.000 menys respecte del 2001, i quantifica la pèrdua d'ingressos per a l'economia balear en 1.261 milions d'euros.

En un informe elaborat per aquesta agrupació, que presideix Miquel Amengual, s'indica que del total d'arribades que es deixaran de produir enguany, «un 55% són turistes allotjats en hotels, i si hi afegim la menor quantitat de vendes per les ofertes, entre les realitzades i les que queden per fer "cosa que provoca que véngui un turista de menor poder adquisitiu", se'ns presenta un panorama descoratjador. Si es confirmen aquestes previsions, els hotelers deixaran de recaptar entre 900 i 910 milions d'euros, però els bars, restaurants, botigues en general, rent a car, taxis i la resta d'oferta complementària deixaran d'ingressar entre 300 i 320 milions d'euros».

Aquest descens de visitants i la proliferació d'ofertes per incrementar les proporcions d'ocupació hotelera han ocasionat retallades del 45 i del 50 per cent en les previsions d'ingressos en els comptes de resultats de les cadenes hoteleres Així, en l'esmentat informe s'especifica: «La totalitat de cadenes s'ha vist obligada a refer els seus pressuposts per les grans desviacions que hi ha hagut tots els mesos, des de l'inici de la temporada. Els resultats s'han vist retallats d'un 55% a un 65% des del començament d'any». Segons l'Agrupació de Cadenes Hoteleres, «aquesta caiguda en picat dels comptes d'explotació du implícit un efecte multiplicador sobre la inversió, que afectarà tots els sectors que subministren a la indústria hotelera».

Les cadenes, davant de la baixada de rendibilitat registrada, «trien congelar les inversions en remodelació i en millora de la qualitat. Aparcadeds les millores que signifiquin inversió, quedant únicament aspectes com pintar i fer reparacions en la majoria dels hotels, treballs que realitzaran els mateixos empleats dels hotels en nòmina durant l'hivern, perquè no es poden pagar als professionals externs, als quals normalment es recorria. Són molts els industrials instal·ladors que veuen de manera alarmant com cauen les seves comandes per a l'any 2003, amb l'anul·lació dels projectes de noves instal·lacions que molts de grups hotelers tenien compromesos per al 2003», s'indica en l'informe.

En la seva anàlisi sobre els dos principals mercats emissors, l'alemany i el britànic, les cadenes hoteleres donen a conèixer les previsions per a l'estiu 2003 en matèria de contractació i increments de preus. Per al mercat alemany, «és un èxit poder mantenir els preus d'enguany per al 2003, de manera que l'augment és de 0 pessetes, però en molts de casos es contractarà amb disminucions de preus. Aquest mercat exigeix en els seus fullets per a la pròxima temporada l'early bookings, que significa un descompte del 10 per cent».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.