Els boletaires de Mallorca estan fent enguany el seu agost, i mai més ben dit. Les condicions climatològiques que s'han donat aquest estiu han propiciat l'avançament de la temporada micològica. La gran majoria de foncs que acostumen a fructificar a la tardor, quan la humitat és relativament alta i les temperatures no han arribat a nivells gaire baixos, han brotat en ple mes d'agost.
Les pluges fortes i intermitents de la primera meitat de l'estiu, els mesos de juny, juliol i agost, i les temperatures tèbies han determinat l'inici d'una bona temporada micològica. Per això, els cercadors es demanan si a la tardor seguirà havent-hi bolets. El farmacèutic de professió i expert micòleg, Josep Lleonard Siquier, és qui resol la qüestió: «Dependrà de les condicions climatològiques que es donin d'ara endavant. Si continua plovent en seguiran sortint, això fins a un temps prudencial.
Ara bé, si torna la calor forta i es manté fins a mitjans d'octubre la temporada micològica quedarà aturada. Certs bolets no tornaran a rebrotar». A les Balears, l'octubre sol esser l'època d'aparició primerenca de bolets. Aproximada- ment a meitat de mes, comencen a sorgir els més coneguts i cercats com ara el picornell o cama-seca (Cantharellus cibarius), les campanilles o fortes (Russula delica), les anomenades blaves a moltes localitat de l'Illa (Russula insignis), les blaves veres (Russula grisea), les cogomes o també anomenades blaves, això depenent de la localitat, (Amanita vaginata).
Algunes d'aquestes espècies són, precisament, les que ara, en ple agost, estan recol·lectant els boletaires. La majoria de bolets han rebotat en els alzinars ubicats a la serra de Tramuntana i en les zones muntanyoses properes. En aquests indrets és precisament on s'està conservant el grau d'humitat i temperatura addient.