Alerten de la gran diferència entre la població de dret i de fet

Els darrers cinc anys el nombre de vehicles ha augmentat un 265%

TW
0

El frenètic desenvolupament de l'activitat turística al municipi de Sant Llorenç ha fet evident la gran diferència entre la població de dret, entorn de 7.000 habitats, i la població de fet, estimada en devers 20.000 habitants. Aquests 13.000 habitants de diferència entre la població de dret i la de fet són simptomàtics d'una realitat socioeconòmica amb una base turística. Durant la temporada turística, el municipi del Llevant suporta una pressió poblacional que afecta el consum de recursos, la producció de residus i la dotació i els manteniment de servicis urbans.

La diferència entre la població de dret i la de fet és una de les principals conclusions que es deriven del diagnòstic mediambiental de Sant Llorenç, el qual es presentà ahir al consistori d'aquesta localitat. El diagnòstic ha estat elaborat per una comissió formada per tècnics municipals i per professionals del municipi que han analitzat quins són els punts febles del terme, des del punt de vista ambiental. Aquesta és la primera passa necessària per elaborar el pla de l'Agenda Local 21. El diagnòstic mediambiental ha revelat un elevat increment de la motorització. Els darrers cinc anys el nombre de vehicles ha augmentat un 265 per cent. Actualment, la proporció és de dotze vehicles per cada deu persones. La meitat dels vehicles són de lloguer i, durant els mesos d'estiu, saturen les carreteres de la comarca.

L'estudi també evidencia un municipi "format per sis nuclis de població" desconnectat territorialment amb un «deficient servei de transport col·lectiu tant interurbà com amb altres termes. El tren es considera l'alternativa més adequada». Una altra conclusió tracta de l'«ordenació urbanística dels nuclis de la costa de creació recent» i la «necessitat de dotar-los d'equipaments i d'ordenar l'espai urbà». A partir d'aquest treball, el Consistori té prevista la posada en marxa d'un ampli procés de participació ciutadana a partir del qual s'hauran de definir quines accions cal dur a terme per tal d'avançar cap a un model de desenvolupament sostenible del municipi. S'espera que l'agenda sigui una eina fonamental per al futur de Sant Llorenç.

Profit  
L'Agenda Local 21 és un dels projectes prioritaris que vol activar el consistori. La producció i la gestió dels residus, l'ordenació del territori, el consum d'aigua i d'energia, les necessitats socials, la protecció del patrimoni natural i cultural són, entre altres, els aspectes que ha analitzat la gent. Un mitjà molt aprofitable.