algo de nubes
  • Màx: 16.94°
  • Mín: 7.61°
16°

El Govern i TO no tanquen l'acord i l'ecotaxa es manté per a l'1 de maig

El document presentat pels majoristes no assumia els compromisos exigits per Antich

76276
La roda de premsa del Govern aixecà una gran expectació. | P. BOTA.

La reunió mantinguda ahir en el Consolat entre el president Francesc Antich i els consellers Joan Mesquida i Celestí Alomar amb el president de la Federació Internacional de Touroperadors (IFTO), Martin Brackenbury, finalitzà sense que es pogués signar un document que ratificàs els compromisos acordats a Berlín i el Govern manté l'1 de maig per començar a aplicar l'ecotaxa. El conseller de Turisme, Celestí Alomar, explicà que la causa que havia impedit signar l'acord fou «la complexitat jurídica» que comporta un conveni d'aquestes característiques, malgrat que «les dues parts continuaran aprofundint en totes les alternatives que facin possible arribar a compromisos concrets».

Precisament, la manca de concreció de la proposta que Martin Brackenbury posa sobre la taula al Govern balear frenà, segons fonts consultades per aquest diari, l'assumpció de l'acord. El president dels majoristes presentà un document d'intencions al qual li mancava un compromís ferm que possibilitàs un ajornament en l'aplicació de l'impost fins al novembre. No obstant això, Alomar mai no tancà la porta a un possible pacte. En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, insistí que l'objectiu de les dues parts era «fer mès còmoda l'aplicació de l'ecotaxa per als nostres clients i els dels touroperadors», ja que «la voluntat de tots és arribar a aquest acord».

El Govern és conscient que el marge de temps per negociar no és infinit i així ho advertí el conseller de Turisme. «Són converses que s'han de fer de forma ràpida perquè així ho demana el mercat, però també s'han de fer de forma segura». Així i tot, el Govern no vol fixar terminis, sinó que «quan se puguin estipular aquests compromisos en un document, acabaran les negociacions i esper que sigui ràpid». Alomar concretà que aquests impediments jurídics consisteixen que «seria la primera vegada que IFTO signàs un acord d'aquestes característiques i, dins la complexitat de la normativa europea, és difícil de perfilar».

Malgrat aquestes reticències dels touroperadors, fonts del Govern asseguraren que abans de presentar-los la seva proposta a Berlin, els serveis jurídics de la Comunitat havien avalat la validesa d'un conveni d'aquest tipus, que suposaria l'ajornament d'un impost aprovat per una Comunitat Autònoma. En cas de ratificar-se l'acord plantejat a Berlín, segons Alomar, «es facilitaria l'aplicació de l'ecotaxa a tots els agents turístics», el que no descarta converses amb els hotelers sobre «tots els temes relacionats amb el turisme per millorar la qualitat de l'oferta i per mantenir el lideratge internacional».

Pel conseller de Turisme, «estam parlant d'una fórmula de futur i l'adequació individual de les empreses a aquest acord és una qüestió que correspon a cadascuna». Segons digué Alomar, «els clients que no són d'IFTO no tenen cap problema per aplicar l'ecotaxa». Des que va arribar de Berlín, la comitiva balear encapçalada pel president Antich ha informat la resta de partits que formen el Pacte i també ha mantingut reunions amb els sindicats CCOO, UGT i el GOB perquè coneguessin de primera mà les exigències governamentals per poder ajornar l'ecotaxa. Segons l'acord negociat a Berlín entre Govern i touroperadors, aquests es comprometeren a incloure l'import de l'ecotaxa en els seus paquets com qualsevol altre impost. Així mateix, tots els catàlegs elaborats pels majoristes havien de contenir una defensa clara per a les Balears com a destinació líder en turisme familiar, consolidada i segura, a més de fer-se ressò de l'aposta per la qualitat.

Derogar l'impost
El portaveu parlamentari del Partit Popular, José María González Ortea, afirmà ahir que quan la formació conservadora torni a governar derogarà la «impresentable» llei d'ecotaxa, aprovada per un «Govern d'opereta». González Ortea considerà que el president Francesc Antich «havia fracassat», ja que les Balears «havien passat de ser la primera potència turística a fer riure». Pel PP, el principal problema a què s'enfronten les Balears «és reconstruir la imatge turística de l'Arxipèlag» i el cobrament de l'ecotaxa, impost que sempre han rebutjat, suposa «jugar amb les coses de menjar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.