nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
13°

Antich i touroperadors firmaran un acord per aplicar l'ecotaxa

L'impost s'inclourà en la facturació dels paquets i es cobrarà des del novembre

64738
Francesc Antich i Celestí Alomar, parlant amb la premsa estrangera.

El president Antich i Martin Brackenbury, president de la Federació Internacional de Touroperadors (IFTO), signaran un acord per aplicar l'ecotaxa. Els touroperadors es comprometen a incloure l'import de l'ecoimpost en els seus paquets com qualsevol altre tribut i el Govern balear es comprometrà a no començar la recaptació fins al mes de novembre de 2002. El document que se subcriurà en un termini molt breu a Palma incorpora altres dos compromisos per als operadors turístics. Tots els seus catàlegs hauran de contenir una aposta clara per les Balears com a destinació líder en turisme familiar, consolidada i segura, a més de fer-se ressò de l'aposta per la qualitat del nou model que s'impulsa des de les institucions de l'Arxipèlag.

Finalment, els TO es comprometen a desenvolupar conjuntament amb l'Executiu autonòmiques campanyes de comunicació per explicar quines són les percepcions que es tenen des de les Illes del fenomen turístic i de les polítiques que s'hi duen respecte d'això. Es dóna per descomptat que les patronals hoteleres de les Balears s'afegiran a aquest acord per les campanyes de comunicació en una segona fase. De fet, la patronal hotelera de Mallorca ressaltà ahir en un contacte amb la premsa la importància que tindria per a ells poder dur a terme una campanya d'aquesta mena de manera conjunta.

El president d'Ifto, Martin Brackenbruy, s'avengué dilluns a acceptar un acord en els termes abans descrits, a canvi d'un ajornament de l'ecotaxa. No obstant això, el president Antich li comunicà que ell només podia donar per bo un compromís per escrit signat per ambdues parts. Brackenbury li contestà que es tractava d'una proposta del tot «inusual i sense precedents», però que es comprometia a informar-ne favorablement davant l'assemblea de la federació. L'Executiu, que fins que no tingui l'acord manté la data de dia primer de maig, espera que aquest arribi de manera imminent.

Els serveis jurídics de l'Executiu autonòmic han confirmat la plena validesa jurídica d'un acord amb aquestes característiques, que ja es va plantejar el mes de novembre de 2001 i que, segons sembla, els TO rebutjaren. L'ecotaxa era aleshores suspesa per petició del Govern espanyol al Tribunal Constitucional. L'aixecament de la suspensió provocà que l'escenari per a una entesa canviàs d'una manera radical, ja que l'ecotaxa havia adquirit per als touroperadors el caràcter d'un fet inamovible. No obstant això, l'Executiu ha exigit fins al darrer moment la necessitat de l'existència de compromisos formulats públicament, per escrit i amb garanties jurídiques. La llarga batalla de l'ecoimpost jurídic s'acosta doncs al seu acabament, si cap imprevist no ho impedeix.

La pau?
Costa de creure que després de dos anys arribarà la pau turística a les Illes Balears. No obstant això, tot indica que la temporada començarà sense la crispació que s'esperava i que l'ecotaxa es recaptarà amb tota la normalitat del món. A pesar que no hi haurà cap pronunciament públic per part dels hotelers, serà ben interessant comptar el nombre de recursos que es presentaran contra la liquidació de l'impost. Des d'ahir es dubta molt que produeixi cap col·lapse als tribunals de justícia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.