algo de nubes
  • Màx: 18.76°
  • Mín: 8.69°
18°

El Govern crearà una xarxa pública per assistir 1.200 retardats mentals

El pla vol millorar la situació d'un col·lectiu de 20.000 persones, el 90% sense feina

40142
Els afectats pel retard mental s'ho varen passar molt bé a l'encontre. | J.T.

La consellera de Benestar Social, Fernanda Caro, va anunciar ahir que el Govern Balear crearà abans de mitjan d'any un sistema públic concertat per integrar en centres educatius i donar assistència a 1.200 persones amb retard mental. El pressupost total és d'aproximadament 7'2 milions d'euros (uns 1.200 milions de pessetes) i seran destinats a finançar parcialment les despeses de les famílies amb membres que pateixen retard mental. El concert inclou l'atenció primerenca a les persones amb discapacitat mental, la creació de centres de dia, educatius, i laborals, l'oferta de tallers ocupacions, l'impuls del programa Treball amb Suport i de l'activitat esportiva entre el col·lectiu, i la creació d'habitatges tutelats i residències per aquest col·lectiu, que està format per unes 20.000 persones a les Balears i integrat en tretze associacions i entitats ciutadanes.

L'anunci de Caro es va realitzar dins el marc del Primer Encontre de Famílies de la Federació Balear d'Entitats a Favor de les Persones amb Retard Mental (FEAPS). Precisament, aquesta ha estat la resposta de Caro a les exigències de la FEAPS, el president de la qual, Pere Sunyer, assegura que «fins ara el 90% del temps el dedicaven a demanar doblers i no a allò més important que és atendre les persones amb retard mental». Sunyer també recordà que «just un 10 per cent de les persones amb retard mental estan integrades laboralment, però és una dada que va millorant».

Per la seva part, el president del col·lectiu a nivell estatal, Francesc Martí de Foix, assegura que per mesures com aquesta i altres «les Balears són ara un referent a nivell estatal en ajudes a les persones amb retard mental». La trobada de les famílies de les FEAPS, al poliesportiu Príncep d'Espanya, es va allargar durant tot el matí i va congregar a unes 80 famílies i més de 180 persones. Mentre els pares assistien a les conferències, es va adequar una zona d'esplai per als afectats pel retard mental.

«Hi ha por a la llibertat sexual del fill retardat»
L'expert universitari Ignacio Martín ha vengut des d'Almeria per tractar sobre el dia a dia de «la persona amb retard». Martín creu que «hem de tractar a aquestes en positiu, pensant que poden fer de tot però amb ajuda i no en negatiu, pensant que no poden fer res». Martín pensa que un problema és «l'excés de protecció dels pares que dificulta que puguin ser autònoms». «Tenen por a la llibertat sexual del fill amb retard, més inhibit que la resta del món», conclogué.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.