algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Els grans consumidors elèctrics demanen un 21% més de potència

Els polígons industrials sol·liciten 106 dels 270 megavats pendents

La nova demanda de grans consumidors elèctrics a les Balears (peticions superiors a 1 megavat) sumen 270 megavats, la qual cosa representa un 21'5 per cent de la potència que estarà instal·lada a l'Arxipèlag el proper estiu (1.254 megavats). Aquesta dada és un càlcul realitzat amb altres xifres aportades ahir pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Balears (COEIB). Els 270 megavats demanats (peticions de subministrament pendents d'aprovació) es distribueixen de la següent manera: 32 per a infraestructures hidràuliques (dessaladores, depuradores, potabilitzadores, impulsions de sa Costera), 106 per a polígons industrials (un total de 13), 37 per a urbanitzacions (un total de 15), 28 per a plantes de residus sòlids urbans, 18'5 per a hospitals i 48 per a usos diversos.

Per illes, Mallorca concentra el 77 per cent de la nova demanda elèctrica de grans consumidors; Eivissa i Formentera, el 14 per cent; i Menorca, el 9 per cent restant. D'altra banda, el COEIB proposà ahir, per garantir el subministrament elèctric a les Balears i la seva qualitat, descartar el gasoducte projectat i substituir-lo per la construcció d'una planta de regasificació a Mallorca (receptora de gas natural transportat en vaixells) i connectar la illa major amb Eivissa i aquesta amb la Península, destacant la necessitat d'enllaçar els sistemes insulars amb el continent.

El COEIB indica que la seva proposta costaria 237 milions d'euros (177 la planta de regasificació i 60 el cable submarí amb Eivissa). Aquest cost seria el mateix que el del gasiducte, però amb l'avantatge, segons els enginyers industrials, que tota la generació elèctrica de les Balears quedaria integrada. Joan Ignasi Frau, expert en distribució energètica del COEIB, criticà la manca de reserva de sòl per a la instal·lació de noves xarxes i subestacions en el pla energètic balear.

Fonts de Gesa consultades per aquest diari han indicat que hi ha plans d'expansió de la xarxa elèctrica pendents d'autorització per part de l'Administració. Entre aquests es troba el projecte de construcció d'una nova subestació elèctrica a Capdepera més una ampliació de línies. Tot plegat està pressupostat en mil milions de pessetes i la inversió ja ha estat aprovada per Gesa-Endesa, però falten les autoritzacions administratives. Mentre aquestes arriben, «la companyia no denega peticions de subministrament, sinó que les condiciona a les autoritzacions pendents, per així preservar l'actual qualitat de proveïment». En opinió del COEIB, el Govern autonòmic hauria de modificar el pla energètic per incloure reserves de terreny i enllaços entre les Balears i la Península davant la creixent demanda, que assoleix «ritmes insostenibles».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.