algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

La llei de qualitat pot acabar amb la immersió lingüística als col·legis

C.C. Palma.
El document bàsic de la futura llei de qualitat educativa pot incórrer en un nou conflicte amb la legislació balear vigent perquè estableix que els alumnes immigrants «hauran d'acatar i respectar les normes establertes amb caire general i pels centres educatius en què s'integrin». També pot fer malbé el sistema voluntari d'immersió lingüística en català als centres d'educació infantil i primària.

La formulació del document col·lideix amb el dret a la diversitat "el conegut com a cas del xador seria un exemple de com es restringeix el dret a l'educació per raons de diversitat cultural", però també amb totes les disposicions balears per acollir els infants dels immigrants quant a l'educació. Així, diverses fonts del Govern balear han considerat que les bases documentals presentades per la ministra Pilar del Castillo insinuen l'obligatorietat d'atendre els nouvinguts en castellà.

«Els alumnes estrangers en edat escolar que desconeixen la llengua i la cultura espanyola (sic), o presenten greus mancances en els aprenentatges instrumentals, hauran de ser escolaritzats per les administracions educatives mitjançant programes de llengua i cultura i d'aprenentatges instrumentals bàsics». Al marge de les errades sintàctiques que inclou aquest paràgraf oficial "discordança entre el nombre dels substantius i el seu adjectiu, com ha destacat la Conselleria d'Educació, però també separació anòmala del sintagma nominal", es mostra clarament que les comunitats autònomes hauran de garantir docència de i en castellà als immigrants.

En l'actualitat, la tendència dels centres educatius públics balears d'infantil i primària és la de practicar la immersió en el català, sistema docent que no s'acaba d'avenir amb la norma que preveu el Ministeri. Si es trenca el sistema d'aprenentatge actual, també el coneixement del català corre perill.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.