algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.12°

El Jonquet, un barri a mig camí entre el glamour i l'esbucament

UM demana l'execució integral del seu Pla de Reforma Interior

La padrina, la mare i la néta miren des del balcó. No estan acostumades a veure tanta gent de bon matí. A les nits la situació canvia, però a les deu i mitja sols s'hi passegen els picapedrers que rehabiliten un edifici proper. Un pis més a dalt, dos ulls obscurs escruten el carrer amb mirada àvida de franctirador. Som al cor del Jonquet, just al davant del que un temps fou el mític Jack el Negro, avui en dia un molí que cau. Dues reixes rovellades clausuren un solar inútilment. Qualsevol hi pot accedir per la paret del devora, esbucada. A dins hi ha restes de butaques, geleres, andròmines, envoltades per les margalideres en flor, una trampa per als infants i un niu de rates just a la vora d'una plaça que resplendeix sota el sol de març.

El regidor d'Unió Mallorquina, Ferran Trujillo, guaita a aquest solar i afirma «no hi ha dret que Cort permeti que això estigui així, hi ha veïns que estan gastant molts de doblers per tal de rehabilitar el Jonquet i l'Ajuntament ni tan sols desenvolupa el PERI d'usos, aprovat fa dotze anys». Trujillo està acompanyat per part del president d'Unió Mallorquina a Palma, Francesc Buïls, i per nombrosos militants de la formació nacionalista de centre. «Amb la nostra visita pretenem cridar l'atenció sobre la progressiva degradació d'aquesta barriada històrica de Palma. Hi ha un PERI d'usos que demanam que s'executi en la seva totalitat i que s'acabi amb l'especulació que es viu a la barriada».

Continuam amb la visita. Ara tenim el privilegi d'entrar de cop a dins la història de la ciutat. Des de l'interior del que un dia fou Jack el Negro les vistes sobre la badia són impressionants. Les col·lumnes, però, estan en carn viva, i les rajoles ja han oblidat els passos de dansa amb més glamour de la nit palmesana. Ara els únics estranys que hi ha són Buïls i Trujillo en una terrassa que gairebé no pot sostenir la torre del molí que hi té a sobre. Tan estranys com els de la nit. Bert Kaemphfert, el genial compositor de la cançó que popularitzà Frank Sinatra, va començar a crear Strangers in the night amb el record de Jack el Negro, tal i com va publicar Diari de Balears el 27 de maig de 1998.

Ja s'han oblidat d'ell els turistes americans dels anys seixanta, i del molí sols queda una proposició feta per UM a l'Ajuntament de Palma: «L'Ajuntament de Palma, tenint en compte la necessitat d'avançar en la recuperació de la barriada del Jonquet, ara per ara incompleta, durà a terme totes les actuacions que siguin necessàries per aconseguir la recuperació i rehabilitació del molí tot valorant el lamentable estat de conservació que el mateix presenta». Tampoc no queda res de les posteriors discoteques que varen prendre el relleu a Jack el Negro. «És una llàstima que deixem que passi això amb el nostre patrimoni, l'Ajuntament no ho hauria de consentir», assegura Buïls mirant el blau resplendent de la badia, més enllà del dic del port de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.