algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

El fortí d'Illetes serà la primera compra del Govern amb l'ecotaxa

Aquesta setmana l'Executiu adquirirà els drets de les 17 hectàrees de la finca

40186
El fortí d'Illetes és el primer projecte finançat amb l'ecotaxa que es coneix.

El Govern balear comprarà el fortí d'Illetes (Calvià) i les 17 hectàrees de terreny que l'enrevolten amb els fons obtinguts de la recaptació de l'ecotaxa, segons confirmaren ahir fonts de la Conselleria de Turisme. Aquesta setmana el Govern balear adquirirà els drets de reversió de la finca als antics propietaris del fortí. A continuació, negociarà amb el Ministeri de Defensa l'adquisició de la finca. El preu global de les dues operacions esmentades se situa al voltant dels 4'21 milions d'euros (uns 700 milions de pessetes). Tot i que el projecte encara s'està perfilant, la intenció de la Conselleria de Turisme és instal·lar al fortí una fundació de caràcter recreativocultural molt vinculada a les noves tecnologies i al cinema.

En una sentència recent, el Tribunal Superior de Justícia de les Balears fixà el preu de reversió del fortí d'Illetes en 1'38 milions d'euros (uns dos-cents cinquanta milions de pessetes). Aquesta serà la quanttat que el Govern abonarà als propietaris. La resolució de la Sala rebutjà les hipòtesis esgrimides pels propietaris sobre un increment de valors dels terrenys per a una futura urbanització. «S'han revelat incertes, ja que les previsions del PGOU de Calvià, corregides per les Normes Subsidiàries, convertiren aquesta zona en sòl rústic, sense possible ús residencial ni turístic», s'indicà. També, tot i que encara no hi ha resolució ferma, el fortí podria acollir les escultures que s'havien d'ubicar al land-art d'Albarca i es Verger.

Un altre projecte finançat per l'ecotaxa serà una gran operació d'esponjament a Eivissa, concretament a ses Freixes de Talamanca, una zona turística molt saturada. En canvi, sembla que l'adquisició de l'hotel Don Pedro (a Cala Sant Vicenç, Pollença) no va per bon camí, ateses les reticències dels actuals propietaris. Per l'Executiu autonòmic aquest era un projecte prioritari al qual, de moment, no ha renunciat. Les actuacions que es finançaran amb l'ecotaxa han d'estar presentades abans de començaments del mes de maig, data en què es reunirà el Consell Assessor de Turisme per aprovar-ne l'informe preceptiu sobre l'adequació del projecte a la llei. Totes les conselleries integrades en la interdepartamental treballen, a hores d'ara, per enllestir els projectes que hi presentaran.

Rumb ferm
Totes les passes tendents a l'aplicació de l'ecotaxa segueixen el seu rumb sense alteracions, amb independència dels acords a què l'Executiu pugui arribar amb el sector turístic. El nou impost és una peça fonamental del canvi de model de creixement i, difícilment, les circumstàncies faran alterar el rumb de la política del Govern. Que ningú no s'engani, abans que no s'acabi l'any totes les persones que s'allotgin en un establiment turístic pagaran un euro per dia per l'estada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.